neděle 23. února 2020

sanders nevada

Není k zastavení

 Senátor z Vermontu Bernie Sanders včera dostal v demokratických primárkách v Nevadě absolutní většinu hlasů 54%, a to je mu už 78 let. Po Iowě a New Hampshire je to třetí vítězství, které z něho udělalo nejžhavějšího pretendenta. Před čtyřmi lety ho Hillary porazila v poměru 53:47, i zásluhou několika podvodů, např. vyšlo najevo, že televizní štáb ji dal otázky duelu se Sandersem předem. Establishment všech barev se chvěje hrůzou. Na videu z jeho vystoupení v Las Vegas jsou vidět tisíce lidí a hlavně mladí i ti nejmladší a vznešený stařec vyzařuje velkou energii. Dobrá zpráva, stáří už v tomto hollywoodském kraji nesmrdí. Ještě lepší zpráva, kandidáti Obamy a Hillary neprojdou. 
         Sanders je mužem sociálních idejí, jak známe ze školních brožur, což v současném bigotně materialistickém světě působí poněkud anachronicky, v demokratickém socialismu vidí jedinou možnou cestu pro Ameriku. Je levicový v termínech levice, která už neexistuje. Vzhledem k tomu, jak ostatní demokratičtí kandidáti jsou slabí a tuctovým programem se neliší, Sanderse obtížně někdo z nich už zastaví. Zkušenému politikovi se podařilo vytvořit širokou politickou koalici za svými zády.
      Zajímavé scény z jeho vystoupení, nikde se to už dlouhé roky nevidí, potenciálního prezidenta nezajímá publikum, ale na prvním místě jeho vlastní myšlenky a vize, publiku se ani v nejmenším nepodbízí. Velmi sympatický antihollywoodský aspekt jeho osobnosti. Primárky v těchto malých státech mají spíš smysl psychologického signálu, rozhodne tzv. „velké úterý“, kdy se bude hlasovat ve dvanácti velkých státech Unie. Kandidát establishmentu miliardář Bloomberg zde investoval 400 milionů dolarů na reklamu, a tak bude horkým favoritem. V předvolební debatě v Las Vegas Bloomberga svorně kritizovali všichni ostatní kandidáti, takové prachy nikdo z nich nemá.
    Není jasné může-li Sanders vůbec porazit stávajícího prezidenta Trumpa. Průzkumy říkají, že je to možné, ale ty jsou jasně zkresleny momentální Sandersovou mediální přítomností a svým způsobem morálním rysem v americké povaze, přát neohroženým a znevýhodněným bojovníkům, dlouho to ale nevydrží. Bloombergovy stovky milionů vnesly do demokratického klání demokratické strany jasno, jsou favoritem. Mnozí komentátoři se domnívají, že klání se omezí na souboj sedmdesátníků Sanders Bloomberg. Bývalý starosta New Yorku Bloomberg dokonce prohlásil, že pokud vyhraje Sanders, bude hlasovat pro Trumpa. Sanders mu odpověděl: „Bloomberg má plné právo účastnit se souboje  kandidátů, ale nemá právo si vítězství koupit“. Americký establishment začal opakovat scénář komedie minulé volební kampaně, začal tvrdit, že Moskva se pokouší ovlivnit klání v Sandersův prospěch.
        Donald Trump pogratuloval Sandersovi doslovně k velkému vítězství v Nevadě a varoval ho, aby pozorně sledoval počínání establishmentu demokratické strany, kde vládnou Obamovci a který se pokouší intrikami zmařit jeho postup. Prezident řekl, že Bloomberg, pojmenoval  ho mini Michalem, se po tak mizerném vystoupení v předvolební debatě v Las Vegas nemůže zvrávorat, stejně jako slabý Biden a ostatní vlažní kandidáti.  

Žádné komentáře: