úterý 4. února 2020

cina recko

Nikdo si v Řecku nestěžuje

Číňané jsou i dnes v Řecku vítáni,  koronavirus tam nevyvolává žádnou hysterii. Ekonomická politika Evropské unie a euro byly hlavními důvody řecké dluhové krize, evropská pomoc kromě toho, že přiblížila zemi třetímu světu, pomohla zachránit před bankrotem velké věřitele tj. německé a francouzské banky. Zemi samotnou srazila do bezparalelní materiální mizérie. Řekové přežili v historii už horší období než je evropskounijní tyranie, např. staleté turecko-islámské jho, dodnes jsou nejkřesťanštějším národem v Evropě, pravoslavnou víru mají vepsanou i v pasu a nezbytný funkční chrám i s popem v každé dědině. Řekové jsou odjakživa velmi aktivním národem, dnes hledají všechny možné cesty, které by je ekonomicky vynesly nahoru.
      Loni v listopadu navštívil čínský prezident Řecko, prezident řecké obchodní komory Nicolas Vernicos nazval prezidenta Marcem Polem dvacátého prvního století, podle předsedy komory Xi Jingping zanechá velké historické dědictví - hedvábnou cestou - a Řecko se nachází na této cestě.
      Důvodem k tak nadsazeným větám je neuvěřitelná dynamika vzájemných ekonomických vztahů, která nemá v Evropě paralelu a která jde i mimo politickoekonomický koncept Evropské unie. V roce 2009 čínská společnost Cosco získala 51% (dnes už 67%)  akcií přístavu Pireo. Dnes je Pireo jedním z nejdynamičtějších ze všech světových přístavů. Čína v 2018 exportovala do Evropy zboží za 395 miliard eur a nic nesvědčí o tom, že tomu tak nebude i v budoucnosti. Pireo figuruje v plánech čínských exportérů jako první přístav v Evropě, do rozvoje přístavu i okolní infrastruktury plánují investovat přes miliardu eur. Velké čínské investice v sektoru obnovitelné energie, telekomunikací a turistiky. Čínská rozvojová banka investuje do Řecka v době, kdy řecké banky, v důsledku restriktivní politiky evropskounijního centra,  nemohou financovat bazické infrastrukturní projekty v zemi. Investice v zemi mají podle ekonomky Polyxeny Navariou  v liberal.gr dva cíle: snížení nákladů na dopravu čínského zboží do Evropy a lepší přístup k evropským a středomořským trhům.   
        Od 2014 praktikují v Řecku program tzv. “Zlaté vízum“, neevropským občanům, kteří investují do realit víc než 250 000 eur se udělí speciální typ časem nelimitovaného víza. Program měl rychle velkou odezvu u zájemců, umožnil zvednout výrazným způsobem likviditu země v období ekonomické a sociální krize. Země nezbytně potřebuje peníze, od roku 2014 se vydalo 18000 zlatých víz, z toho 13000 čínským investorům. Na dalších místech figurují Turci a Rusové, s tímto typem víza může investor otevřít v Řecku byznys a zaměstnávat lidi. V některých lokalitách v Atice  to má za následek nárůst cen nemovitostí a nedostupnost bydlení pro běžného občana. Koncem roku jedny aténské noviny napsaly, že v centru Atén koupil čínský byznysman sto bytů.
    Čínské investice jsou masívní i v technologickém a energetickém sektoru, Číňané ve velkém vstupují do řeckých privatizačních programů, kterými podmiňuje svoji pomoc Evropská unie. Dnes se  však Evropská komise snaží zablokovat vstup Číňanů do řeckých tendrů. Polyxeny Navariou: „Evropská Unie vidí v Řecku čínského trójského koně, v čase, kdy se EU potácí, na řecké otevření k Číně se v EU dobře nenahlíží. Evropští partneři nahlíželi na Řecko jako na černou ovci a zemi ponížili. Číňané u nás investují, dvě velké civilizace se dotýkají, Čína vrátila Řecku důležitost a sebedůvěru“.
      Řekové se nezavřeli ani před Huawei a jeho filiálkami v zemi. „Tyto investice jsou pro nás nebeskou manou, ti kteří je kritizují“, závidí“, říká předseda obchodní komory Vernicos. „Proč se z evropských kolonií v Africe stávají čínské kolonie? Protože Evropa nepochopila oč jde ve světové evoluci“. „Nezapomeňte, že jsme zruinovanou zemí, a ti kteří kritizují čínské investice, jsou přesně titiž, kteří z nás během krize miliardy vysáli“. Nicméně pro Řecko je důležitá stabilita vztahů zejména ke Spojeným státům, které jsou jistou garancí proti tureckému nebezpečí, USA jsou dnes hlavním garantem řecké nezávislosti a Řecko si nemůže dovolit vzbudit jejich nevoli čínskou politikou.

Žádné komentáře: