pondělí 26. srpna 2019

europe future fond

Fond Ursuly von Leyen

Evropskounijní byrokraté navrhují zřídit mega-fond (Europe Future Fund) 100 miliard eur, z něhož by se v EU financoval technologický pokrok nejvyšší úrovně, zatím neexistující high-tech firmy by měly konkurovat Američanům a Číňanům. Něco podobného jsme registrovali v projektu Galileo, high-tech havárie nejvyšší úrovně, která odčerpala desítky miliard něčemu podstatně potřebnějšímu. Podobné projekty vždycky doprovází aplaus nějakých pirátů, osvětová demagogie v ČT, ale cestu technickému progresu spíš zavřou než otevřou.
      V propozicích mega fondu se praví, že společnostem mají finance dodat energii k velkým cílům, kterými jsou tedy Čína a USA, jmenovitě Google, Amazon, Facebook a čínské Baidu, Alibaba a Tencent. Pokud by EU byrokraté překročili práh vlastní omezenosti a nahlédli do Ruska, pochopili by, že technologický pokrok nepotřebuje mega peníze, ale mega mozky. Ruský facebook je rychlejší a funkčně modernější než ten stávající, stačí s Ruskem kooperovat a ne je sankcionovat.
     Evropská unie vytváří v Evropě anti-kreativní klíma rozsahu, který evropská historie nezná. Evropskounijní koncentrace na Německo nemůže uspět, Německo nemá dostatečný lidský potenciál a při sebelepší organizační struktuře, nemůže obstát v konkurenci s Čínou, USA a pravděpodobně i s Indií.
     V Německu před časem přišli s podobným plánem, který byl silně oponován, jak velkými, tak malými firmami, argumentovaly, že prioritní musí být investice do infrastruktury, a technologický progres se na dobré infrastruktuře samovolně nastolí, podle německého průmyslu dnešní infrastruktura jednoznačně zvýhodňuje pár velkých firem a neodpovídá potřebám celé ekonomiky.
       Podobné plány ignorují reálnou bázi evropské ekonomie. Technologičtí giganti vznikly proto, že vyšly vstříc spotřebitelům nebo v Číně přeložily do technologických inovací specifické podmínky čínské kultury. Amazon, Facebook, Google jsou společnosti, které existují již desetiletí. Alibaba, Baidu, Tecent implementovaly kulturní a lingvistické specifikum Číny. Aby vůbec high-tech evropské provenience vznikly, je nutné  podpořit evropská popř. národní specifika kreativity a proměnit je v globální cíl, tak to vždycky v Evropě fungovalo.
     Technologický rozvoj v Evropě se neobejde bez ruské účasti, nenastoupí proto, že EU politruci rozhodnou. Navíc EU přístup skrývá jedno velké nebezpečí - plánovité high-tech investování se chtíc nechtíc měří právě s výše uvedenými giganty, kde je ovšem napsáno, že technologický progres bude pokračovat v této cestě?
    V pátek se vyjádřila k celé záležitosti mluvčí Komise Mina Andreeva, prohlásila, že Leyenová plán zatím ještě nečetla.       

Žádné komentáře: