středa 10. července 2019

deutsche bank

Bankéři (někdy) slzí

V bance vám budou bankéři na baterky vysvětlovat, že úrok na vkladu je nula, protože banka musela odbourat poplatky z bankomatů, plateb apod. Poradí vám, že si můžete spořící účet proměnit v investiční a o procento se úrok zvedne (a naroste riziko). Jaké riziko? A to je kardinální problém současné ekonomiky, bankéři o investování a o logice rizika vědí stejně mnoho jako operátorka vysavače úklidových prací v jejich bance. Banka zaměstnává po celém světě tisíce bankéřů, ale kromě toho, že vytisknou formulář s pokyny k účtu, tohu bohu.
     Banka dávno přestala být motorem ekonomiky, inkubátorem místní ekonomiky, jak ji kdysi pojmenoval Paolo Syllos Labini. O investování rozhoduje pár jedinců někde v centrále. A jak rozhodují v největší německé bance Deutsche Bank? Před pár lety vydávala politkorektní média a jejich ekonomičtí analytici ředitele Josefa Ackermanna za bankovní zázrak, rýsovala se šťastná digitální budoucnost s DB bankou. 
       Počátkem týdne to dopadlo na bankéře na pobočkách. Redundance Notice, dostala spousta zaměstnanců DB v londýnské pobočce, v novinách píší, že někteří opouštěli budovu se slzami v očím, dostali odstupné, ale povinnost vyklidit pracoviště do jedenácti hodin dopoledne, podle novin narostly tržby v baru od naproti. Podobné scény v New Yorku, zaměstnanci opouštěli banku s krabicemi svých pěti švestek na rukách.
     Budou škrty na zaměstnancích vůbec k něčemu dobré? Obvykle jsou tak velké redukce ve výdajích, obzvlášť když to není vázáno na produktivitu, doprovázeny vylepšením burzovní kvotace. Burza tentokrát nereaguje očekávaným způsobem. Hodnota akcie z pondělního do dnešního rána klesla z 7.4 na 6.4 eur. Burziáni říkají, že pokud akcie DB klesne pod 6 eur, pak už jsou pochyby o smysluplnosti její existence. Investoři mají velké pochyby o plánu vedení DB na oddlužení i o hypotetické redukci nákladů o 17 miliard.
      Největší německá banka DB znamená vrchol nemocného ledovce evropskounijního bankovního systému. Krize DB trvá již několik let, a ani masívní pomoc německého státu nepomáhá. Banka negeneruje profit, navíc se utápí v dodnes nezmapovaném rozsahu toxických finančních derivátů, kterými obšťastňovali svět její bankéři. Minulé týdny se mluvilo o strategické fúzi DB s Commerzbank, pravděpodobně iniciovanou ministerstvem financí, ale nakonec rozsah toxických finančních derivátů tomu zabránil. Podle restrukturalizačních plánů banka sníží do roku 2022 počet zaměstnanců o 19%, vycouvá z bankovního investičního sektoru, jako je obchodování s akciemi. Banka se pokouší redukovat podstatným způsobem rozsah aktivit. Šetřit radikálním způsobem na zaměstnancích má zvednout důvěru akcionářů v podnik. Za poslední roky ztratila akcie DB 90% hodnoty.
     Co se odehrává v DB znamená selhání celého německého byznys modelu, další reorganizace je jen zoufalým pokusem banku zachránit před pohlcením americkými nebo i evropskými bankami. Deutsche Bank je bankovní entita vkořeněná v Německu, snaží se přežít za cenu bezohledného přístupu k personálu, ti mají nést efekt dlouhých let nesmyslného řízení banky. DB se účastnila v pochybných bankovních kšeftech a skandálech (např. Danske Bank), její činnost šetří americký bankovní regulátor.
      Lando Maria Sileoni, generální sekretář italské federace autonomních bank: „Evropská centrální banka je v Itálii velmi ostražitá, donutila italské banky prodávat své produkty za účelem kompenzace škod znehodnocenými půjčkami, ale nad Deutsche Bank a jejími deriváty, které jsou hrůzné rozsahem, trapné ticho. Tato banka na okraji propasti může ohrozit celý finanční systém EU“.   
         


Žádné komentáře: