středa 23. ledna 2019

aachen macron merkel

Aix-La-Chapelle, podivné spolčení

Macron bude nejspíš brzo svržen a Merkelová nepřežije podle všeho volby do EP za pár měsíců, přesto podepsali včera v trůnním sále aachenské radnice podivnou dohodu o vyšším stupně německo-francouzské spolupráce. V dohodě se hovoří o politické a ekonomické konvergenci, sblížení v oblasti zahraniční politiky, vytvoření společného parlamentního shromáždění, přeshraniční spolupráce vyššího typu atd.
   Macron to vydává za pokračování dohody de Gaulle-Adenauer z roku 1963, ale většina francouzských politiků, kromě Macronova tábora, poukazuje na to, že  dohoda přímo protiřečí de Gaullovu pojetí spolupráce. Prezident strany Les Patriotes Florian Philippot prohlásil, že dohoda o kooperaci a spolupráci vnáší nový element do podřízenosti Francie Německu. Macron v projevu naznačil, co ho k podpisu dovedlo, tímto směrem by se měla ubírat celá evropská integrace, hluboká demokratická invence nás k podpisu dohody dovedla, jeden nerozhoduje za druhého, ale všichni stále diskutují, a pak rozhodují společně. Nezvykle naivní pojetí politiky. 
      Kde je důvod, aby dva evropskounijní státy podepsaly tento typ dohody o spolupráci, navíc je důvodné podezření, že proti této ose už nikdo v EU nemá šanci. Titulek k článku o dohodě ve FrankfurterAllgemeine otevřeně: „Německé a francouzské síly budou sotva stačit, aby se kontinent poddal, ale i tak není aachenská dohoda zbytečná“. Dohoda je podle Merkelové odpovědí na populismus a nacionalismus, Macron mluví o ochranném štítu našich národů proti novým bouřím (proti demokracii) ve světě. 
     Německo a Francie budou usilovat o společnou zahraniční politiku, a co společná evropskounijní zahraniční politika, která má svého ministra. Buď to první nebo to druhé je přebytečné. Podobně mají další ministerstva koordinovat svoji činnost, popř. vytvořit příslušné komise, a to v okamžiku, kdy přebytečná evropskounijní byrokracie blokuje přirozenou společenskou evoluci evropských národů.
     V dohodě se mluví o konvergenci fiskálních norem, Francie konverguje k německým, proč ne k holandským, českým? Francie bude usilovat pro Německo o místo v Radě bezpečnosti, to je přímo plivnutí do tváře evropským národům, dlouhé roky se mluví a evropskounijním místě v Radě.
    Pokud by Macron a Merkelová zamýšleli vytvořit nový unitární stát, novou světovou velmoc, s hlavním městě v Aachen, byla by to opravdu velká idea, která by musela být ostatními respektována. Pak je ovšem EU velkou kamufláží. Němci i Francouzi by unitární stát v referendu odmítli, ale to dnes není tak podstatné. Záměr není moc průchozí, ale pro ostatní země by nebyl špatný. Evropská unie by přestala existovat, evropské státy by se osvobodily od těchto dvou predátorů a otevřely by se pro ně nové perspektivnější možnosti. Zatím je zřejmé, že v reálné spolupráci těchto dvou zemí to skřípe, Němci nechtějí financovat francouzské ekonomické problémy a Francouzi nemilují Němce o moc víc než v roce 1935.

Žádné komentáře: