pondělí 3. prosince 2018

vox andaluzie ciudadanos

Reconquista začala

Neuvěřitelné se zhmotnilo, Španělsko, kde se evropskounijní ideologie zmocnila úplně všeho, od škol až po politické partaje, kdysi konzervativní strany proměnila v převodní páky bruselské ideologie. Programem dnešní španělské socialistické vlády je masová imigrace a bodem ještě prioritnějším vykopání caudilla z hrobu.  A on vstal z mrtvých. Včera v andaluzských volbách národně konzervativní strana VOX z nuly na 400 tisíc a 12 poslanců v 109 členném andaluzském parlamentě. Historický den: strana, mediálně ostrakizovaná, urážená mainstreamem se stala silou.
      A zrovna v Andaluzii, kde socialisté mafiózním způsobem vládnou téměř 40 let, v řetězu korupčních afér, které už nikdo ani neregistruje. Už se zdálo, že Španělsko, sen, který žije v každém Evropanovi (a Jihoameričanovi) je mrtvý, ale nová reconquista se dala do pohybu. Andaluzský lid dal jasně najevo, že už se socialisty nepočítá, volil alternativu a tou je koalice VOX, lidová strana a Ciudadanos, pravicová koalice by měla v parlamentu 59 mandátů, socialisté s Adelante Andalucía 50 mandátů. Lidová strana, kde Rajoyovy stoupenci vyklidili pole, je tomu nakloněna.   
       Levičáci jsou v šoku, ministerská předsedkyně Andaluzie Susanna Díaz: „Bariéru extrémní pravici“. Je ochotna udělat vše, aby zabránila VOXu podílet se na vládě, nemusí být předsedkyní vlády, ale obětuje se, s lidovci v čele vlády a ona místopředsedkyní.
       V dnešní demagogické Evropě jsou extrémními pravičáky ti, kteří byli před pár lety považováni ze klasické konzervativce. Poslední desetiletí se v Evropě nastolil proces politické unifikace, pravice a levice přestaly být vzájemně komplementární, což je podmínkou fungování demokratických procesů. Pod knutou politické korektnosti se vypařily z politického prostoru velké principy na nichž politika spočívala, strany se proměnily v administrátory veřejné problematiky, v prostoru, který jim ještě Brusel povolí. Evropa se však nasytila technokratické politiky s experty v zádech, ukazuje se, že jejich počínání mělo daleko k optimu, k společenským problémům nelze přistupovat s ideologickými předsudky.
       Katastrofa politické pravice se jmenovala Rajoy, ten nakonec vyklidil pole a nový šéf partido popular Casado vrací stranu k tradičním principům konzervativního středu a podle všeho vstoupí s VOXem do koalice.
      Z programu VOX:  Španělsko nedělitelné ve svých historických hranicích, priorita španělštiny;  deportace ilegálních imigrantů; kriminalizace imigračních mafií, včetně ong; reciprocita při otevírání kultovních míst (mešita ve Španělsku a recipročně křesťanský chrám např. v Alžírsku), tento princip před desetiletími akcentovala evropská politika, nynější politická elita (snad z lenosti) neaplikuje; vyloučení islámu z veřejného školství; nepropustnost státních hranic.


Žádné komentáře: