pondělí 5. listopadu 2018

salvini gasperi

Matteo Salvini, první po Alcide Gasperim

V dnešním LiberoQuotidiano úvodník vydavatele Vittoria Feltriho. Nedělní Corriere della Sera má na první stránce titul „Lega vyletěla k 34%. Hnutí M5s ztratilo procento, legisté jsou první a čím dál víc celonárodní". Následuje jakési vysvětlení tohoto politického fenoménu. Zdá se, že si nikdo nedá práci, aby pochopil tento fakt, který je překvapující a nečekaný. Nejsme svědky žádného zázraku.
      Salvini je první vůdce, po Mussolinim a Gasperim, který je schopen interpretovat a přeložit do konání vlády očekávání italského lidu. Zde je důvod exponenciálního růst popularity Legy, nekomplikovaní lidé, kteří vědí jak oslovit i střední vrstvy a dokonce i buržoazii, unavenými levičáckým klišé, které je čím dál víc vzdálenější potřebám  lidu a které je nasměrováno k módním elitám. Stačí když si vzpomeneme na PD (minulá desetiletí vládnoucí levicoví sociální demokraté), jakým způsobem (ne)čelila tato strana dramatickým problémům země, jakoby ius soli (občanství okamžitě všem, kdo se v Itálii narodí) byl nejklíčovější problém současné Itálie, v televizi říkají, že PD se směje a Berlusconi kárá počínání exekutivy. Vůbec je nezajímají důvody Salviniho popularity ve všech možných průzkumech, a místo toho, aby ho imitovali a předjímali jeho iniciativy, ho kritizují a jdou proti vůli národa.
    V chování těchto partají, které jsou nepřátelské k Salvinimu, jsou prvky stupidity a infantilní závisti, které kontrastují s normální inteligencí, která by měla vést každou stranu. Milánský Matteo, kterým pohrdají kvůli jeho mikinám a jazyku, který odmítá politickokorektní pokrytectví, má neuvěřitelnou schopnost harmonizovat s občany, který se neomezuje pouze na naslouchání, ale zarputile a s velkým nasazením hledá cesty realizace. Tedy on jde nahoru a ostatní padají dolů nebo úplně zmizí.
     Evropské volby všechno vyjasní.  Síla Legy ve společnosti pramení ve schopnostech Fontany, di Zaia a dalších nesčíslných funkcionářů této strany: jsou schopní vést malé i velké obce a regionální vlády.


Žádné komentáře: