pátek 20. července 2018

prevalence rakovina

Moc se nefutrovat

Hlavně hodinu před spaním. Jednoduše vůbec nic kromě vody. Prošlo to seriozním italským tiskem. Žádná večeře bezprostřední před spaním, pokud nechcete zvednout riziko vzniku rakoviny prostaty nebo prsu, pokud jste žena. Objevili to v institutu komplexní medicíny v Barceloně.
    Samozřejmě se jedná o pravidelný stravovací návyk, ne mimořádnou večeři ve vinárně. Prevalence výše zmíněných hrůz naroste až o 25%. Institut sledoval velkou kohortu probandů. Velké procento těch s opulentními večeřemi před spaním, jsou už vesměs po smrti. Světová zdravotnická organizace výsledek ještě neakceptovala, musí se prokázat v dalších nezávislých studiích.
     A v této souvislosti má jistou zajímavost objev ing. Součka (a můj) z počátku devadesátých let v PHS. Opravdu pozoruhodná souvislost, zjistili jsme tenkrát  statistickým šetřením, že celková spotřeba tuku zvedne prevalenci právě výše zmíněných rakovin podstatným způsobem. Nezáleží přitom na tom, jedná-li s o dobré (nenasycené) nebo špatné mastné kyseliny, záleží na celkovém množství konzumovaného tuku. Naše dávné zjištění světová zdravotnická organizace ani italské noviny neregistrovaly, ale určitě taky platí!    

Žádné komentáře: