pondělí 16. dubna 2018

pelosi assad trump

Spletl se

A dost podstatně. Trumpa vynesla do prezidentského úřadu část americké populace, převážně stojící mimo politické strany a ti se cítí podvedeni a zrazeni. Může mu to zlomit vaz dřív než "odhalení" v knize bývalého ředitele FBI Jamese Comey.
    V Basel Zeitung píše Alan Cassidi. Trump čelí zcela nové zkušenosti, mnoho z jeho skalních přívrženců jsou výrazně nespokojeni. Spokojeni jsou zahraničněpolitičtí jestřábi od demokratů k republikánům a hlavní média – stoupenci humanitárních bomb a zabíjení.
    Významný Trumpův stoupenec a hvězda z Foxnews Tucker Carlson před bombardováním: „Všichni ti géniové nám říkají, že Assad zabíjí děti, ale neví to určitě. Jenom to tuší. Je chybou likvidovat Assada, pak zažijeme genocidu křesťanů na Blízkém východě.“
   Podobně jako Carlson se ve FoxNews vyjadřovaly spousty dalších, najdeme to i v desítkách tisíců komentářů k novinovým článkům. Někteří komentátoři hovoří o revoltě Trumpovy základny po bombardování: Američané volili Trumpa ne proto, aby dělal totéž co Bush a Marco Rubio.
Zradil své sliby
    Pravicoví komentátoři píší, že jeden z hlavních důvodů jeho zvolení byl příslib vojensky neintervenovat v zahraničí. Nyní udělal právě toto. Významný Trumpův stoupenec Alex Jones – se smutnou tváří řekl ve svém vysílání: „Tolik jsme se pro něj obětovali a on se na nás vykašlal. Jsem z toho nemocný.“  Stejně tak  ve svých posledních nominacích
Trump popřel slib vysušit bažinu establishmentu. Izolacionisté museli odejít z klíčových pozic a nastoupili jestřábi.
Staré dobré časy zpátky
    Jestřáb Mike Pompeo ministrem zahraničí, John Bolton poradcem národní bezpečnosti. I ostatní klíčové posty jsou nyní obsazeny podobnými individui. Tři bezpečnostní poradci museli tento týden opustit svůj job. Bolton obsadí jejich místa lidmi z Bushova klanu. Jeden důvěrník Boltona: „Staré dobré dny jsou opět zde.“ Z volebních analýz jednoznačně vyplývalo, že pokud ve volebním obvodě panovala vysoká nespokojenost s vojenskými zahraničními intervencemi, tím víc dostal Trump hlasů. Kým nahradí tuto volební masu svých příznivců?
    Nejen stoupenci proti Trumpovi, ale i velmi významná šéfka demokratické menšiny ve sněmovně reprezentantů Nanci Pelosi: „Trump si počíná jako by byl nad zákonem.“ Pelosi dlouho dobu patří k oponentům amerických vojenských zásahů v  Sýrii. Stejně tak bývalý prezident Jimmy Carter a bývalý ministr zahraničí John Kerry. Podle Pelosi Trump nemůže v takové záležitosti jednat bez svolení Kongresu. „Jaká to vůbec byla mise a co tím dosáhl?“ Pelosi zpochybnila Trumpovu inteligenci: „Není to u něho neobvyklé, žvaní o věcech, kterým nerozumí – a teď velí armádě.“
    Joel Dyer v Breibartu: Úplně stejné jako Bush v Iráku. Bush a Cheney rychle bombardovali ještě předtím než atomová a chemická inspekce mohla skončit svůj job. Inspekce nic nenašla. Vzpomínám, Cheney nám říkal v televizi, že Irák nás může bombardovat chemickými zbraněmi. Bolton byl u toho, nyní si tohoto lháře vzal Trump do týmu.

Žádné komentáře: