úterý 20. února 2018

afd spd cdu

Konečně zázrak

Zdá se, že se potomci Barbarossy vzpamatovali a začínají vidět. Poprvé v průzkumech veřejného mínění se Alternativa für Deutschland (AfD) posunula na druhé místo a odsunula sociální demokraty (SPD) na třetí pozici. Podle pravidelného monitoringu institutu pro veřejné mínění (INSA), kterému se přikládá v Německu velká váha, s AfD sympatizuje 16%  Němců, s SPD 15.5%, s CDU 32%. CDU a SPD, které už dlouho vyjednávají o možné koalici, by v nových volbách neuspěly, neměly by parlamentní většinu. Vzorek INSA barometru čítá 2040 lidí.  
   Průzkum vyvolal v předácích socanů běs a chvění, dlouhodobější trend naznačuje, že AfD vytlačí SPD z pozice lidové strany, témata AfD jsou blízká občanovi, témata SPD jsou blízká muslimským imigrantům a globálním financím. Navíc se ukazuje, že politici AfD v Bundestagu jsou kompetentnější a znalejší věci než SPD mančaft. Místopředseda SPD Scharfer-Gümbel „situace je vážná, obnova strany se nezdařila“. Natascha Kohneová, místopředsedkyně SPD, naopak soudí, že situace není tak hrozná a není nutné se tím zabývat, místopředsedkyně doufá, že většina strany vyjádří souhlas s velkou koalici a GroKo povládne čtyři roky dál, vyjádřila se v Huffingtonu. 
      V komentářích v ET se většina čtenářů domnívá, že pokud INSA uvádí šestnáct a půl procenta pro AfD, pak procento bude podstatně vyšší, absurdní zvrat v občanské identifikaci. Němci se přestávají ztotožňovat se státními strukturami. 

Žádné komentáře: