sobota 9. prosince 2017

morawicki mateusz

Žádný diktát

Polským předsedou vlády byl včera při ceremonii v prezidentském paláci jmenován ministr financí  Mateusz Morawiecki, bývalá předsedkyně vlády Beata Szydlo byla jmenována místopředsedkyní vlády. 
     Morawiecki řekl krátce po nominaci v polské televizi: „Poláci jsou hrdý národ, nenecháme si diktovat (EU).“ O něčem takovém se Čechům může jenom zdát. Ministr vnitra Mariusz Blaszczak  doplnil předsedy vlády, „ať Evropská komise zažaluje Polsko před Evropským soudem, Poláci určitě žádného „uprchlíka“ nevezmou. I o něčem takovém ostatní evropské národy mohou jenom snít.
     Evropskounijní politruci ve čtvrtek oznámili, že Polsko, ČR a Maďarsko kvůli „chybějící solidaritě“ poženou před Evropský soud. Nejde v pravém smyslu o soud, ale politickou komoru mocenské unijní mašinerie. Americký soudce Scalia se kdysi o tomto soudu vyjádřil, „není soudcem každý, kdo se navleče do taláru“. 
   Morawiecki řekl, že jeho strana (PiS) udělá vše proto, aby budoucnost polského národa byla co nejsvětlejší.
    Polský parlament rozhodl, že 15 soudců polské nejvyšší justiční rady (NCJ) nebude voleno soudci, ale třípětinovou většinou polského parlamentu. Věk soudců nejvyššího soudu snížili ze 70 na 65 let. Evropská unie  vehementně kritizuje způsob volby soudců justiční rady, vadí ji parlament. Evropským politrukům se národní parlamenty nezamlouvají, prý to zpolitizuje justiční radu.
   Podle dobré praxe Německa, Švédska a Francie, soudní orgány v těchto zemích jsou nejzpolitizovanější státní instituce, zcela ve vleku systémových partají a evidentně deformují zákony. Nikdo je nikdy nevolil, samoregulace této státní moci selhala. Evropská unie se snaží tuto dobrou praxi roubovat i na jiné. Polská NCJ jmenuje nové soudce, řeší stížnosti na stávající soudce atd., není důvod, aby tento důležitý mocenský orgán stál mimo parlamentní kontrolu. 
    Podle nového zákona splývá v Polsku funkce ministra spravedlnosti a nejvyššího státního zastupitele, podobné schema  platí v USA, kde justice má výrazně kvalitnější parametry než evropská a je skutečně nezávislá. Podle evropskounijních politruků ztotožnění obou funkcí má mít negativní důsledky na nezávislost justice. Zvláštní, že podobné nesmyslné výtky nesměřují evropskounijní politruci americkému kongresu, ale skandalizují polský parlament a lid.
   

Žádné komentáře: