pondělí 9. října 2017

piper felicitas lovenberg

Šéfka od Piperů

Felicitas von Lovenberg je ředitelkou velkého nakladatelství Piper. Krátce před zahájením frankfurtského knižního veletrhu varovala před vymřením kultury čtení. Hra na čtení samozřejmě zůstane - každou druhou minutu přerušovaná koncentrace prdnutím vašeho emailového souputníka - o tu nemusíme mít obavy, ale skutečné čtení, kdy čtenáře text pohltí a dlouhé hodiny mu nedá vydechnout, to už zná jen málo kdo. Jestli čtete z papírové nebo digitální předlohy nebo používáte hliněné tabulky, je to úplně lhostejné.
    V roce 2012 si koupil každý Němec aspoň jednu knihu za rok, za pět let už to není v průměru ani půl knihy. Forma předlohy je nevýznamná, jde o ponor čtenáře k duchovnímu materiálu. Smartphony a emaily proměnily člověka v drogově závislého.    
    V minulých letech daly velká nakladatelství na rady „expertů“ a investovaly nepředstavitelné peníze
, které už nikdy neuvidí, do digitalizace. Čtení to nepomohlo. Čtenáři i kupující nás děsí nepředstavitelným způsobem, říká vydavatelka.
   Nejde už o otázku jaký zprostředkující kanál si lidi zvolí, jsme schopni zabezpečit všechny typy zdrojů. Jde už však o to, zda-li se dá uchovat kultura čtení jako taková.
    Von Lovenberg vedla do roku 2016 literární rubriku Frankfurter Allgemeine Zeitung a dobře se orientuje v literární kritice. Domnívá se, že německá literární kritika nereflektuje situaci a není nápomocná. Líbí se jim jejich
jejich výlučnost, ale brzo i to zmizí se čtenářem.
    Von Lovenberg se domnívá, že proces udělování literárních cen v Německu je vadný. Na rozdíl od britských Booker Prize, musí být nominována velmi těžká díla. Jen seznam oceněných děl vyvolá bolení hlavy a většina knihkupců to vůbec neobjedná, nenajdou zákazníka. Žádná země neuděluje tolik literárních cen jako Německo a nakonec to úplně pokazí čtenářovu radost ze čtení, říká Felicitas von Lovenberg.

Žádné komentáře: