sobota 30. září 2017

hollywood harry potter

Super morální hollywoodské fuchtle

O (anti)morálce ve philosophia-perennis píše biolog a freelance žurnalista Axel Robert Goehring. Lépe situovaní v minulých časech prezentovali svůj sociální status ostentativním konzumem, nemovitostmi, exkluzívním oblečením, drahými karoseriemi atd. Vymezovali se oproti lidovým vrstvám bombastickými tituly.
    V časech masové prosperity a vzdělanostní inflace je tento typ vymezování oproti póvlu málo efektní. Dnes se západní „elity“ vymezují jiným způsobem – morální ostentativností nebo jak se říká v anglických kruzích s modrou krví – moral signalling (ukažte póvlu ctnost). Je zajímavé, že čím výš osoba v mediálních prezentacích vystoupí, tím je zarputilejší v „ctnostech“. Např. hollywoodská atrapa Leonardo di Caprio v privátním jetu cestuje od jedné klimatické konference ke druhé. Nyní kulminují jeho ctnosti v zápase za práva homosexuálů a feministek.  
    Super ctnostná matka Harryho Pottera Joanne Rowlingová a hollywoodský morální apoštol George Clooney. Oba mají mnoho vil po celém světě, a permanentně blábolí o masovém přijímání imigrantů na západě, v jejich nesčíslných nemovitostech nemají imigranti místo.
    Clooney se blamoval v minulých týdnech, když oznámil, že kvůli teroru opouští Británii a prodává vilu na  italském Lago di Como, blízko švýcarské hranice, hromadí se tam totiž imigranti z Afriky a Arábie mířící do Švýcarska.
   „Ctnosti“ těchto prominentů se nikdy nedotknou tak nudných skupin jako jsou např. pronásledovaní křesťané v muslimských zemích. Morální apoštolové ze showbizu ukazují svou levnou morálku a mozkovou prázdnotu v předříkávání scénáře – za gender, za klíma, za imigranty a proti Putinovi, proti Trumpovi a proti populistům.
     Velmi problematické a nebezpečné počínání - tito systémoví moralisté vnucují společnosti falešné směry, za něž nebudou ani zodpovědní, ani neponesou důsledky, které budou muset zaplatit střední a nižší společenské třídy. Tyto hollywoodské atrapy, ve spojení s médii a kastou v pozadí, ohrožují demokratické a sociální principy státu. 
    Za miliardové handly kolem „klimatické“ katastrofy a chladnokrevné zneužívání imigrační krize nesou v každém případě spoluzodpovědnost.
   Co se ještě musí přihodit, aby evropská populace odkopla chladnokrevný „morální“ kalkul a abstraktní sobecké ideály hollywoodských atrap a začala zodpovědně myslet.

Žádné komentáře: