sobota 8. července 2017

QE eurozona recko

Student Spiridonos Kypriau v sobotu ráno

Jak to vypadá s řeckým dluhem a peklem, které Německo a Evropská unie otevřely Řekům, už pomalu nikoho nezajímá, jednou za půl roku se zašklebí v televizi Schauble a Draghi a blahobytný Evropan se domnívá, že když tuto komedii sleduje v televizi, udělal maximum. Jeden program EU za druhým a nic, dluh Řecka roste a... Řekové v statisících opouští zemi.   
  Spiridonos Kypriau studuje ekonomii na aténské univerzitě, musí být lepší než ostatní když list Dimokratia publikuje jeho úvahy. V roce 2015 Evropská centrální banka (ECB) přišla s programem QE neboli kvantitatívní rovnováha, v podstatě ECB bude kupovat dluhopisy na sekundárním trhu.
   Poslední sešlost Eurogroup 15. června ratifikovala možnost, v případu ekonomického výpadku, čerpat finance prostřednictvím QE. Rozhodujícím faktorem pro zařazení člena eurozóny do programu je udržitelnost veřejného dluhu. Předností programu je rychlá konsolidace finančního trhu a návrat k normálu. Důležitá je možnost vydávání dluhopisů s nízkou úrokovou sazbou – další program financování by už nebyl nutný. Mario Draghi se vyjádřil, že bere Řecko do QE, ale ne hned. Zapomněl na fakt, že eurozóna je už delší dobu zónou nulového úroku. Přináší to řadu problémů, jak vůbec přilákat investice  a jak dospět ke dvěma procentům inflace, na což ECB cílí. Asi proto vstoupí program QE do stádia orbitálního fázování až od počátku 2018.
   Hlavní důvody odkladu nejsou úplně jasné. Ve většině zemí eurozóny pozorujeme kladný ekonomický růst (kolem 1.7%). Na druhé straně Atlantiku roste úroková míra a eurozóna bude muset následovat. Ve výkonné radě ECB někteří členové požadují ukončení programu.
   Otázkou pro řeckou společnost a hospodářství – jak jsme na tom s širšími harmonogramy. Řecký mor, který se jmenuje „brain drain“ neboli odsávání mozků – v poslední době odešlo 500000 Řeků do zahraničí a více než 70% z nich mělo aspoň bakalářský titul. Řecko ztratilo obrovskou část svého lidského kapitálu, který mohlo zhodnotit v dlouhodobé rozvojové perspektivě.  
    Nejhorším na tom je, že se nerýsuje ani dlouhodobý horizont, který by vytvořil podmínky pro návrat Řeků do vlasti.


Žádné komentáře: