pondělí 22. května 2017

sinn euro macron

České vipky a Hans-Werner Sinn jasně a racionálně

Nedělní televizní debata dvou šéfů bankovní rady. Vše jasné. Pár triviálních statistik a národ se může domnívat, že ekonomii kaučují ti praví. Národ se to může domnívat, ale ti praví to nejsou. Vstup do eurozóny je politickou otázkou, tvrdí tito absolventi žižkovské VŠE. Nejspíš místo ekonomie chodili na fotbal. 
  Otázka přijetí eura je na výsost ekonomickou záležitostí, euro může zbortit celou ekonomickou infrastrukturu země. Je neštěstím pro stát, že o diskuzi o vstupu do eurozóny vedou mediální vipky a málo znalí ekonomové a v příslušném duchu masírují národ. Euro je dávno mrtvé. Připomene jim někdo v budoucnosti jejich arogantní a odborně trapné úvahy?
   Hans-Werner Sinn, dlouholetý prezident mnichovského ifo-institutu je nějaký ekonom a o euru se nedomnívá nic dobrého. Emmanuel Macron má podobné náhledy na ekonomii jako čeští velmi důležití chlapci, ale ať se nemýlí, nejsou na striptýzu a ekonomie není ta, která tam skáče. Němečtí politici mají radost z výsledků francouzských voleb, říká ekonom, ale neměli by ztratit rozum.
    Macronovi jde o přímé penězovody ze severu. Plyne to z podstaty francouzské ekonomiky. Macron se domnívá, že eurozóna musí mít jeden rozpočet a jednotné daně. Společné jištění evropských bank a společné pojištění v nezaměstnanosti. 
   Všechny tyto Macronovy požadavky – přenést národní kompetence na nadnárodní instituci – jsou protiústavní, o těchto záležitostech rozhoduje Bundestag. Společné bankovní jištění, bankovní unie à la française, by znamenalo, že severní části eurozóny by převzaly jištění na 3.7 bilionů eur. Znamenalo by to pro Německo převzetí neuvěřitelného rizika bez jakékoliv protihodnoty.
   Společné pojištění v nezaměstnanosti je přímo směšné. Bylo by to neuvěřitelně drahé a otevřelo by to dveře všem možným manipulacím a podvodům. Podobně u společných daní, pokud není stát schopen vybírat daně, tím spíš to nebude schopné nadnárodní centrum.

    


Žádné komentáře: