středa 3. května 2017

macron le pen

Malý človíček Emmanuel Macron

Alain de Benoit, filozof, v bretoňském breizh-info. Symptomatické v těchto volbách není Macron a Marine le Pen v druhém kole, ale kolaps tradičních stran, které vládly třicet let a vydávaly se za vzájemně opoziční. Poprvé za padesát let se stávající prezident neprezentuje v druhém kole. Čeká nás období velké institucionální nestability a dlouhé krize. 
  Tradiční horizontální plán levice-pravice nahradila jiná osa, vertikální – ti dole jsou v opozici těm nahoře. Lid proti elitám, proti mocným.
    Lidové vrstvy se posouvají čím dál víc na pravici (tradiční), zatímco buržoazie se jeví víc a víc levicovější. To je opravdová sociologická revoluce.
    Propast  Macron-le Pen odhaluje další propast, opozici mezi Francií metropolitních center kde žijí vyšší kádry, bobos, intelektuální buržoazie, která profituje z globalizace a má aspirace otvírat tuto cestu ještě dál. Proti nim Francie vyloučená z blahobytu, ostrakizovaná, ponížená, oběti sociální a kulturní exkluze.
    Mathieu Slama: „Třídní boj v druhém kole – Macron proti Marine le Pen“. Za tímto bojem se skrývá střet dvou vizí – liberální a globalistická, která nevěří ve stát, v národ a druhá vize, suverenistická, která hodlá obnovit stát a národ a vrátit jim přirozenou funkci.
    Morfopsychologie Emmanuele Macrona? Malý človíček, lehce manipulovatelný a neschopný rozhodnutí. V tomto algoritmu se může skrývat miliardář vzešlý z telecomu, hráč na programovatelnou flétnu, který nevidí dál než na špičku svého nosu. Macron je kandidátem kasty, kandidátem mocných. Francii chápe jako svůj start-up, sní o zrušení hranic a všech limitů, sní o světě bez historie. Je to globalizátor, člověk imigračních lavin a univerzální bídy těch dole. Je prezidentem „progresívních“, kteří už dávno v pokrok nevěří. Dřív tato kasta vždy volila kandidáta, který zastupoval její zájmy (Juppé), nyní se rozhodli, že budou kandidovat samotní.
   Šance Marine le Pen nejsou vysoké, všichni proti ní. Pokud prohraje, Národní fronta (FN) se stane evidentně hlavní opozicí proti celé „progresívní“ koalici kolem Macrona, a to je významné. Marine le Pen může vyhrát pokud přesvědčí Francouze, že nehlasují proti FN, ale dávají hlas diktatuře akcionářů a mluvčích kapitálu pro které je politika pouze instrumentem.
   Fenomen Macron? Před rokem by nikdo něčemu takovému nevěřil. V politice se nedá nikdy kalkulovat dopředu, dveře jsou vždy otevřené.

Žádné komentáře: