středa 4. ledna 2017

berlin stasi sed

F. M. Dostojevský: Berlín - proboha, jaké odporné a nudné město

Berlín se často vydává za vrchol moderny, sexy město, berlínský multikultimix má být příští Evropou. Valentin Weimer v Theeuropean shrnul parametry města.  Sexy město? Po pravdě především chudé. Ve výkonnosti, úspěšnosti, v duchovní kultuře, v teple. Pět důvodů, proč je to trapné město.
Chudé město
   Mnichov roste, Frankfurt i Stuttgart též. V jihoněmecké metropoli se koncentruje kapitál a inteligence. V Berlíně se koncentrují žadatelé o sociální podporu, subvencovaní rytíři a seberealizátoři. Desetiletí se špitá v Berlíně o boomu a start-up scéně. Považují se za maják, inovační cluster a metropoli budoucnosti. K ekonomickému pilíři a ose podnikání má město tak daleko jako lední medvěd  k rovníku.
    Ekonomicky se rovná německé hlavní město nudné provincii. Paříž je hlavní město se vším všudy, z deseti velkých podniků, devět sídlí v Paříži. V Londýně deset z dvanácti. V Německu žádný z největších 30 dax podniků (kvótovaných na burze) nesídlí v Berlíně. Mezinárodní studie „Cities of Opportunities“ zkoumala 30 světových metropolí z ekonomických aspektů – Berlín přistál na 22. místě. V blízkosti Nairobi, Jakarty a Buenos Aires. V mediální branži se Berlínu nikdy žádný průlom nepodařil. Nejvlivnější média se nachází mimo hlavní město. V digitální revoluci podobně – Berlín je sice nejhlasitější, ale internetovský průmysl je jinde. Google v Hamburku, Yahoo, Apple a Amazon v Mnichově. Když Huawei budoval své výzkumné centrum, pak dal jednoznačně přednost Mnichovu.
    Berlínská ekonomická neschopnost se projevila při stavbě jejich letiště. V říjnu 2011 mělo být otevřeno a ještě dneska to není, přitom letište Berlín-Tegel je směšně malé ve srovnání s jinými evropskými letišti. Berlín je trapným místem obchodu a průmyslu.
Levičáci
   Socialismus zkrachoval a vyšel z módy jako loňská marmeláda. Pouze v Berlíně je stále šik. Stasi-SED-levicové partaje a komunistické kádry, sociálně-ekologické přadleny ze západu, k tomu se přidružili levičáci tyjící ze státní plasteliny -  charakterizují duševní milieu Berlína. Po Porýní-Vestfálsku je Berlín nejzadluženější zemí v Německu. Ve městě, kde tak oslavují multikulti pestrost panuje rudá levicová jednota. Šedivá, na stát pověšená, arogantní. Místo liberální avantgardy vládne v Berlíně včerejší partajní sedlina. Rudí-rudí-zelení plus piráti pravidelně dostávají víc než 65% hlasů.
Nevzdělaní
    Podle studie INSM má Berlín nejhorší vzdělávací systém v Německu, vysoké procento studentů nedosáhne na německý průměr. Školní docházku nedokončí 7% žáků, v Německu to nemá paralelu. V PISA hodnocení je Berlín vždy někde dole.
Bez náboženství, bez víry, osamělí
    Berlín je asi nejbezbožnější světovou metropolí. 60% lidí uvádí, že nepatří k žádné denominaci. Na druhé straně je Berlín hlavním městem osamělých. 54%  jednočlenných domácností. Nikde ve světě se nepozoruje nic takového. Polovina manželství se rozpadne.
Hlavní město sebe sama
   Po sjednocení se zdálo, že Berlín se stane novým, světu otevřeným hlavním městem. Že se městu podaří ztělesnit celé Německo. Nepodařilo se to. Nemá sympatie ostatních, ani integrační kapacitu. Není víc oblíbeno než Schalke nebo  Dortmund. Mladí Bavoráci, Švábové, Sasové, Němci ze severu nemají o Berlín zájem. Berlín je velkým generačním selháním. Berlín oslovuje pouze konzumní  zšedlé „nonkonformisty“.
    


Žádné komentáře: