sobota 17. prosince 2016

export import

Konfiskovat

Spolková republika není jenom mistrem světa v sebedestrukci národní identity, ale i v exportu. Souvisí to spolu. Pomalu se proměňuje v světový véřtat a potřebuje heft(flucht)lingy. Letošní rok se německá obchodní bilance až tak vylepší, že exportní převis dosáhne 310 miliard dolarů. O 25 miliard víc než loni. 9% výkonu celého německého hospodářství.
    Větší kladný převis obchodní bilance než Čína. Úžasné, vzdychá superlevicová vůdkyně levicové partaje Sahra Wagenknechtová spolu s též superlevicovou vůdkyní (anti)křesťanskosociální partaje Merkelovou. Líbí se to i právníku Schaublemu. Ekonomii moc nerozumí, ale pamatují si z prvního semestru, že lepší je něco ušetřit než podšetřit. Pedagogicky to vtloukají do hlavy i hýřilům z Řecka a Itálie.
   V normálním světě by deficitní země jednoduše devalvovaly svoji měnu, německý export by zdražil a místní výroba by nezkrachovala a dostala prostor k   zefektivnění.  Společná měna vydávána EU ideology za zázrak je zatím manou z nebe pouze pro Spolkovou republiku.
    Kvalita politických rozhodnutí závisí na kvalitě elity, lid tomu moc nerozumí - je evropskounijním dogmatem.  Ale zrovna v těch kardinálních bodech tomu nerozumí ani elita. A celá dlouhodobá evropská ekonomická krize to dokazuje.  Němci jsou elita neelita posedlí vizí šetření. Lid v Řecku, Itálii, Francii intuitivně tuší, že šetření a unijní reformní diktát spíš vedou k podvázání jejich ekonomik než k nějaké ekonomické dynamice. Hlavně vedou k zachování status quo, který vyhovuje těm, kdo právě kladný převis mají.
    Německý export většinou míří do EU zemí a tyto země musí jejich převis financovat. Aplikace evropskounijní ideologie vedla v těchto zemích k pomalé likvidaci místního průmyslu, místní elita se domnívala a pořád domnívá, že ekonomické principy přestaly platit a byly nahrazeny moderními evropskounijními zákony.
    Německý převis tj. výrobky, služby atd. v Němcích mohou vyvolávat uspokojení, ale jiné evropské národy to táhne do propasti v termínech nezaměstnanosti, nedostatečných investic, deindustrializace. Tyto země jsou deficitní, zadlužují se a EU má přehršle sankčních opatření. Proti německému převisu má už jenom doporučení ve smyslu zvýšení vnitřní poptávky.
    Asi by bylo spravedlivé a logické konfiskovat - zabavit Němcům letos 250 miliard dolarů, sanovat většinu řeckého dluhu a Řecko se ekonomicky rozjede, neboť bez dluhové obsluhy má letos již vyrovnaný rozpočet. Po padesáti miliardách Francii a Itálii a tyto země okamžitě rozkvetou, každá miliarda zde má velkou ekonomickou účinnost.       


Žádné komentáře: