středa 16. listopadu 2016

trump sit shiva

Dennis Prager, univerzitní profesor, esejista, spisovatel, parafrázuje v National Review velkého amerického rabína Yitz Greenberga. Je mi lhostejné k jakému náboženství se hlásíte, pokud vám to připadne odpudivé a stydíte se za to. Tedy za to, co špatného mohli náboženští spolubratři učinit. Kam dospěl mainstream v protestantismu; velká část katolicismu včetně současného papeže; obzvlášť ovšem islám?
Učím židovskou historii a náboženství v Brooklyn College. Kdysi jsem byl  mluvčím „Studentský boj za sovětské židy“, napsal jsem dvě knihy a stovky článků o judaismu a Židech. Americká Jewish Press Association mě vyznamenala. Přivedl jsem  zpátky k judaismu tisíce Židů a za posledních 40 let jsem učil víc Židů než kterýkoliv jiný žijící člověk.
     Konstatuji poněkud s rozpaky - mnozí američtí Židé na levici, včetně rabínů a politických vůdců jsou ostudou pro Židy a judaismus. Chtěl bych tímto vyburcovat židovskou komunitu a říct i nežidům v Americe, že tito lidé nereprezentují judaismus, ale levičáctví. Mluvím o levičácích, ne o liberálech. Bohužel jak v judaismu, tak i mimo, se liberalismus stal synonymem levičáctví. Tento týden chování levičáků dostoupilo nové úrovně.
    List Haaretz napsal, že Židé a rabíni v synagogách po celé Americe se shromažďují k „sit shiva“, což je terminus pro sedmidenní naříkání – protože Donald Trump byl zvolen prezidentem.  Jak dětské a narcistní je toto tvrzení: použít svatý rituál rezervovaný pro smrt vlastního dítěte nebo rodičů k vyjádření nespokojenosti s prezidentskými volbami.  A samozřejmě na vrcholu této demagogie židovští novináři a akademici. 
    Žurnalistka Dana Milbank z Washington Post věnovala svůj úvodník v novinách dopisu své dvanáctileté dceři. „Když jsem viděla slavícího Trumpa, poslala jsem smsku a email své dceři, aby se nebála, všechno bude časem OK. Chudák, čekala na první americkou prezidentku a místo toho viděla v televizi tu hrůzu, roztřásla se strachy“. 
   Jonathan Chait z New York Magazine na Twitteru: „Nejhorší věc, která mě v životě potkala“ - a to je mu už 31 let. Odpověděla mu Bethany S. Mandel, velmi dobře sumarizovala úroveň Chaitovy poznámky: „V 16 letech mi umřela matka o níž jsem v nemoci pečovala a tři roky poté umřel otec. Je mi líto, že vás tak volby postihly“.  Jsem si jist, že slečna Mandelová se ke mně přidá a společně se za pana Chaita pomodlíme.
    Nobelista Paul Krugman z New York Times prý nerozumí zemi v které žije. Velmi pravdivá slova. Těžko pochopíte někoho, kterým jste dlouho pohrdali. Podobné komentáře můžeme slyšet od jiných židovských novinářů a většiny akademiků.  Jak to rozšifrovat?
    Pokud Židé opustí judaismus, mnozí z nich se nevzdálí mesianistickému apelu judaismu. Karel Marx, vnuk dvou ortodoxních rabínů, odvrhl náboženství a vytvořil jeho substitut, podobně jiní – najdou náhražku v humanismu, socialismu, feminismu, environmentalismu.
    Pokud chtějí levičáčtí Židé učinit sit shivu, měli by tak činit pro své náboženství, které stejně jak protestantismus a římský katolicismus je hluboce a negativně ovlivněno levičáctvím. 


Žádné komentáře: