čtvrtek 17. listopadu 2016

patrick moore

Příliš teplá planeta

Na dobrém informační serveru „Osa dobra (Achse des Guten)" píše Wolfgang Röhl. Kanadský environmentální aktivista Patrick Moore má se svým jmenovcem politickým klaunem Michalem Moorem (extrémně levicový dokumentarista) pravděpodobně  stejně co do činění jako CO2 emise s oteplováním planety. Pro spasitele planety znamená Moore totéž, co George Orwell, Arthur Koestler nebo Manes Sperber pro moskevské aparátčíky.
Je to renegát, ostina v pr... Ne, je to ještě horší: Odmítá klimatické změny. Klíma-lhář. Profíci v PR tomu dávají stejnou mediální barvu jako popírání holocaustu. Většina ušlechtilých spasitelů havarující planety by ho ráda viděla v base.  
    Patrick Moore patřil kdysi k zakladatelům Greenpeace a byl tváří velkých kampaní organizace v sedmdesátých letech a zná dnešní organizaci kuplířů s odpustky od jejich slibných začátků. Moore říká, že vedoucí Greenpeace jsou politicko ideologicky motivováni a co se týče vědy, jsou na úrovni analfabetů. Pro Greenpeace partyzány a politkorektní média je to nebezpečný zrádce.
    Ze sledování ledovcových jader se dá docela exaktně odvodit, že časové řady globální teploty a CO2 hodnot za posledních 500 let nemají kauzální souvislost, píše Moore. V některých periodách je korelace statisticky nulová a časové řady těchto dvou veličin mají různé směry. Víme, že mezi konzumem zmrzliny a počtem útoků žraloků na lidi není žádná kauzální souvislost, ale korelace tam je. Když máte teplé počasí mnozí lidé si koupí zmrzlinu a mnozí se jdou vykoupat a odtud nenulová korelace. Tvrdými fakty a brilantním dovozováním ničí subverzívní Moore posvátnou víru environmentálních soudruhů obětujících v Katedrále globálního oteplování.  
    Moore vystoupil v Berlíně na setkání, které organizovala německá nadace pro divoká zvířata. Konference se zabývala větrnými elektrárnami a ochranou přírody. Přesněji řečeno ekologicko-průmyslovým komplexem pro který ochrana přírody je totéž, co obtěžující hobby starého muže. Jde o miliardové kšefty, které zruinují obraz krajiny a ve velkém rozcupují ptáky. Nadace je proti. Šéfem je bývalý hamburský senátor životní prostředí  Fritz Vahrenholt. Kdysi se podílel na eko publikaci „Seveso je všude“. Ale i bývalý senátory prošel učebními procesy, které ho zkorigovaly a stal se renegátem. Ochránci přírody poukazovali na to, že subvencemi mazané větrné elektrárny znamenají konec pro mnohé ohrožené druhy – především dravce jako např. luňák červený.     

Buldozery průmyslu větrných elektráren vjely do německých lesů

    Zhruba 15% poslanců Bundestagu jsou skeptičtí k větrné energii. Nejsou organizovaní a nemají žádnou šanci proti bohaté a vlivné solární a větrné lobby. Jejich buldozery už vjely do německých lesů. Široká údolí, výšiny, zelený les – zanedlouho to bude již vzpomínkou minulosti, jako píseň kašny před branami města.
    V blízké budoucnosti se postaví desetkrát víc větrných turbín než dnes (28000 dnes). Aby se nahradila 1600 megawattová parní elektrárna Moorburg v Hamburku bude potřeba plocha 700 km2 – celé území spolkové země Hamburk. Na konci této energetické přestavby bude Německo vypadat hůř než na konci světové války. Celá země se bude podobat dnešnímu  Ostfrieslandu nebo některým regionům Meklenburska. Na klimatické změny to bude mít nulový dopad. Že by ostatní svět následoval německou zelenou dekarbonizační fantasmagorii není pravděpodobné.
    Moore to všechno samozřejmě považuje za nesmyslné. Spalování fosilních paliv a nárůst  CO2 nevedou k nárůstu skleníkových plynů v atmosféře.  CO2 může ještě klidně o něco narůst. Země se nachází na konci 50 milionů let trvající ochlazující  periody. Ve vrcholném období zalednění před 18000 lety klesla hladina CO2 na 180 ppm (miliontina), pouze 30 ppm nad hladinu, která je terminální pro vegetaci. Bez vlivu člověka exploatujícího fosílie by obsah CO2 v atmosféře klesal. Během dvou milionů let by to dospělo do bodu, kdy by musela vymřít veškerá vegetace a život. 
    Moore poukázal ne další zajímavá fakta. Zatímco mediálně vysněná nebezpečí plynoucí z oteplování mají pouze hypotetický charakter, pozitivní důsledky jsou lehce dokazatelné. Při vyšším obsahu CO2 rostliny dokonale využívají vodu. Vyšší jeho obsah povede k rozšíření vegetace v dnešních pouštních oblastech. A význam solárních a větrných elektráren? Moore je eko-optimista – časem zkorodují.


Žádné komentáře: