pondělí 19. září 2016

berlin afd merkel

AfD triumfálně v Berlíně a konec Merkelové na obzoru

Na zítřek svolala Merkelová prezidium partaje, které se má zabývat krizí ve straně a volebními porážkami v zemských volbách. Ona je pachatelem, způsobila nejen rozklad původně konzervativní strany CDU, ale celé Evropské unie. Svazačka z NDR přivodila nejhlubší evropskou krizi od druhé světové války. 
    Berlíňané jí to včera spočítali, CDU dostala ve volbách do berlínské poslanecké sněmovny 17.6% (-5%), nikdy neměla tak málo, SPD 21.6% (-7%), levicová stran 15.6%, zelení 15%. (-2%).  Alternativa pro Německo pokračuje ve svém triumfálním tažení,  14.4% hlasů - v tradičně zeleném a levicovém hlavním městě. AfD je nyní už zastoupena dvojcifernou účastí v deseti z šestnácti spolkových sněmech, všude kde se poslední rok konaly volby. 
Berlínskou vládu vytvoří SPD s levicovou stranou a zelenými. CDU zasedne spolu s AfD v opozičních lavicích. Ještě nedávno téměř všude vládnoucí nebo se na vládě podílející CDU se nyní podílí na vládě pouze v 6 spolkových zemích, a pouze ve 4 spolkových zemích obsazuje CDU posty ministerských předsedů.  V Berlíně nemůže vládnout koalice CDU a SPD – nemají většinu, podobně v několika dalších spolkových zemích, svědčí to o krachu hlavních systémových partají.
   AfD  bude zastoupena v zastupitelstvech ve všech 12 berlínských okresech. Pokud překročí 15% hranici, má podle zákona právo na post radního v okresní administrativě. V okrese Treptow-Köpenick překročila strana 20%, v okrese Marzahn-Hellersdorf 23% a skončila druhá za levicovou stranou, v západním Spandau 17% atd. V muslimském a zeleném Kreuzbergu dostala AfD pouze  6% hlasů. Poprvé od svého založení před dvěma lety se bude AfD podílet v některých administrativních okresech přímo na vládě.  

Žádné komentáře: