úterý 30. srpna 2016

evropska unie neoptimalni

Čína a EU neoptimální volby

Statistiky ekonomické progrese, index osobní spokojenosti obyvatel, loajalita obyvatel k zemi a civilizační vzestup všech společenských složek mohou být brány jako důkaz kvality politického systému. Pak čínský politický systém musí  mít oproti evropskounijní pseudodemokracii dlouhodobou vývojovou výhodu.
   Čínský model řízené demokracie nikdy za posledních třicet let nepřipustil, aby se k moci dostali tak slabí jedinci, jak pozorujeme v Evropské unii a jejich členských zemích. Čínský politický model se otvírá k větší demokracii na všech úrovních a halasná evropskounijní demokracie kolabuje.
    Pokud neexistuje dialog moci s lidem, nebo se promění v jednosměrnou triviální linii, nastolí se přirozeným způsobem zastřená diktatura a nakonec neoptimální volby se stanou normou. Nemáte zájem o politiku a nudí vás? Ona si vás pak najde sama. Kulturní a civilizační kreativita se v zastřené diktatuře promění v pseudokreativitu. Korektnost v politickou korektnost. Konečně v obdobích stalinismu byl realismus reakčním, pokrokový byl socialistický realismus. Kdysi stalinská, dnes evropskounijní politická moc se cítí oprávněny dodefinovat definované. Tento typ politické perverze musí mít jeden zákonitý důsledek materiální podstaty – ekonomický krach. Kdy ekonomicky zkrachuje celá Evropská unie se přesně neví, ale že k tomu musí dojít, je jisté.
    Čína jde nahoru, hospodářský vzestup se zpomalil na osm, devět procent a halasná evropskounijní média to vydávají za hrozné zpomalení, přitom v jejich zemích ekonomika téměř neroste, nebo jsou v propadu. Tyto země nemají schopné vůdce, ani   znalé ekonomy ve vládách, ale mají přehršle schopných propagandistů sebe sama.
    V Číně založili novou korporaci AECC (Aero Engine Corporation of China), produkce a vývoj leteckých motorů a turbín, 100000 zaměstnanců, kapitál 50 miliard juanů (7mld eur). Podle čínského prezidenta Xi Jinpinga se jedná o strategický krok dopředu. Čína se stane mocností v leteckém průmyslu. Čína prozatím neprodukovala letecké motory, používala ve svých letadlech americké nebo francouzské, v armádních letadlech se používají ruské turbíny. 
   Čínské vedení se snaží nasměrovat čínskou ekonomiku do oblasti náročných technologií, v příštím desetiletí plánují zahájit 100 projektů, které mají pozvednout technologickou  úroveň čínské výroby. Západní a jak jinak než skeptičtí komentátoři tvrdí, že to potrvá desetiletí než se AECC nastolí jako moderní výrobce leteckých turbin. Nedávno překvapila Čína západní konkurenci, když poslala na oběžnou dráhu satelit QUESS (Quantum Experiments at Space Scale), Čína otvírá dveře kvantové komunikaci a příštím internetovským technologiím. USA, Japonsko vyvíjí něco podobného, ale asi byly v technologickém sprintu předstiženy.
    Pokud se prokáží záměry čínského vedení ve směru čínské technologické revoluce a není důvod, aby tomu tak nebylo, pak se Evropská unie politickokorektně promění v levnou montovnu ostatního světa.   

Žádné komentáře: