neděle 7. srpna 2016

dutroux prokurator

Hrůza v Bruselu, ale dobrá zpráva, komisařům dobře tráví

Před dvaceti lety otřásla světem aféra Dutroux. Dotyčný se svojí manželkou, která už je na svobodě, věznili a vraždili ve sklepě malé dívky. Čtyři těla umučených dívek se našla, dvě dívky osvobozeny ze sklepní mučírny. Podezření na rozsáhlejší vraždění.
Vyšetřování se vleklo podivným způsobem, podezření na velkou síť pedofilů bylo ignorováno. Tehdejší ministr justice Verwilghen a prokurátor na případu Michel Bourlet podali po letech udivující zprávu. Případ není stále vyšetřen, jakékoliv mé snažení bylo vždy blokováno, říká bývalý ministr justice listu „Welt am Sonntag“. Kým blokováno, to nemá odvahu dodat. Ministr žádal hlubší vyšetřování vedoucí k odkrytí mezinárodní sítě pedofilů. Šetření vždy zastaveno. „Do dnešního dne  mě tato aféra tíží“, tolik bývalý ministr. Aféra tíží všechny spravedlivé v Evropě.
   Tenkrát případ otřásl důvěrou Belgičanů ve vlastní policii. Policie dávno před odhalením ignorovala signály a udání. Bývalý prokurátor na případě Michel Bourlet listu řekl, že nikdy nepochopil, proč se během šetření případu nešlo po jím navrhovaných stopách a  podezřeních. „Kdo za tím stál, to nevím. úkolem justice je odhalení pravdy. Aby se našly důkazy, musí se na tom tvrdě pracovat“.
 

Žádné komentáře: