pondělí 25. dubna 2016

ifo institut

Ifo institut

  Profesor Clemens Fuest nahradil profesora Sinn v ředitelské funkci. Mnichovský institut je velmi směrodatný v prognózách a analýzách stavu německé ekonomiky. Clemens Fuest dlouhá léta učil v Oxfordu a dobře se vyzná v anglické psychologii. Brexit považuje za pravděpodobný.
 Červnové referendum na britských ostrovech sleduje s velkými obavami: „Německo by bylo tím poraženým“. Velká Británie je třetí největší obchodní partner Německa, exportuje tam za 90 miliard eur. „Brexit postihne celý německý průmysl. Celá Evropská unie se promění směrem pro Německo velmi nevýhodným“, soudí profesor.
 „Velká Británie a Německo jsou stejně orientovány ke svobodného obchodu. Aby se např. zabránilo v EU nějakým obchodním omezením, je potřeba minimum hlasů pro vetování, ale bez Británie se to nemusí podařit“. Po Brexitu atraktivita evropského vnitřního ekonomického prostoru poklesne. A celá váha EU ve světové ekonomii též. Německo bude muset do EU přispívat větším finančním objemem. 
 Teoreticky i po Brexitu může britské hospodářství zůstat součástí evropského vnitřního prostoru, ale to by museli převzít všechna bruselská omezení bez možnosti o nich rozhodovat, není to reálné.  
 Podle profesora velká část přívrženců setrvání v Unii je lehce ovlivnitelná, odpůrci Unie jsou zarputilí ve svém odporu a vůbec většina jich půjde k urnám.
  Druhá centrální evropská krize, řecký dluh. Problém Řecka je zcela fundamentální, jde o principy fungování měnové unie vůbec. Řecká vláda se několikrát zavázala aplikovat reformní kroky a dostala za tento slib miliardy. Ale reformy se nekonají. Slíbili, že zprivatizují státní firmy za 50 miliard – prodali jich za necelých 10 miliard. Pokud Řecko neplní závazky, neměly by tam automaticky plynout nové finance. Jiné země se reformují a vyvíjí enormní úsilí v tomto směru, proč by Řecko mělo být ušetřeno. Dlouhodobé dotování této země není možné, i za cenu toho, že někteří privátní věřitelé přijdou o finance. Oddlužení Řecka profesor vylučuje, úroky jsou tak nízké, že dluhová obslužnost není hlavním řeckým problémem. 

Žádné komentáře: