středa 27. dubna 2016

hofer president

Marine le Pen: „Bravo, Rakousko“

Vítězství rakouských svobodných demokratů (FPÖ) v prvním kole prezidentských voleb vzbudilo nadšení a (někde) odpor. Vůdkyně francouzské opozice Marine le Pen: „Velkolepý úspěch FPÖ a velká naděje pro celou Evropu. Ať žije rakouský lid“.
 Francouzská národní vůdkyně bojuje v podstatně pro demokracii nepříznivějším prostředí než je to rakouské. Ona též dostane v prvním kole nejvíc hlasů, ale volební systém, intriky a podlost vládnoucích stran, ať už si říkají jakkoliv, jí zabrání v postupu. Francouzská národní fronta získá ve volbách přes 30 hlasů, ale v parlamentu má pouze dva poslance, v okresních zastupitelstvích je nepoměr ještě horší, deformace volebního systému je na výši myšlenek Envera Hodži o volbách. V Rakousku na rozdíl od Francie demokracie pořád funguje.
   Vůdce holandské opozice a spojenec FPÖ v evropském parlamentu Geert Wilders euforicky: „Fantastické“.
  Nadějný opoziční vůdce v Itálii a šéf Lega  del Nord, Matteo Salvini  komentoval výsledek: „Mám obrovskou radost. Překvapuje mě povrchnost, s jakou v médiích referují o FPÖ, označují tuto lidovou stranu jako rasistickou, xenofobní a pravicovou. Kdo v Evropě hlásá svobodu, regulovanou imigraci a vůbec jinou podobu Evropské unie, toho napadají a pranýřují. Politická korektnost brzo zabije pravdu a myšlení“.
 I Silvio Berlusconi komentuje rakouský výsledek v podobných termínech: “Rigorózní přístup k imigrační problematice neznamená, že jste extrémista. Umírněná politika musí nutně též znamenat ochranu hranic“.
 Senátor Maurizio Gaspari: „Za výsledek voleb  je  zodpovědný italský ministerský předseda Renzi, který záměrně usnadňuje ilegální imigraci do Itálie (a dál do Rakouska)“. 
   Italská vládnoucí demokratická partaj (PD) interpretuje výsledek odlišně. S podobnou interpretací se lze potkat v Německu, když referují o nedávných zemských volbách. Paranoia hraničící s chorobnou psychózou. Podle této partaje za vítězství může rakouská levice, která v případě imigrace prý převzala pravicovou rétoriku. Tedy pokud by rakouská socialistická strana hlásala ještě víc muslimů ze severní Afriky, vyhrála by volby. Opravdu zajímavé tvrzení italských postkomunistů. Ochraňuj tě bůh, Itálie.
     Podle Financial Timesu v Rakousku překvapivě zvítězila pravicově extrémní strana. Tento rádoby velký ekonomický informátor, by  měl koncentrovat své analýzy na ekonomii, nějak jim to v posledních časech moc nevychází a v politických vizích jsou ještě slabší. Jejich vídeňský zpravodaj se moc nevzdaluje z luxusních kantin kolem Gruben, jinak by si musel všimnout, že FPÖ poslední rok vede v sympatiích Rakušanů.
  Kronen Zeitung: „Rakousko volí změnu. Porážka socialistů a lidovců a jejich vlády“. „Účtování s vládou a selháním státu“.

Žádné komentáře: