pondělí 18. dubna 2016

brexit IWF

Varování, varování a varování

Jako na hranici mezi Bavorskem a krumlovským okresem v 54. roce. Mezinárodní měnový fond (IWF) reagoval na svém jarním zasedání na trendy v světové ekonomii a vydal vážná varování, píše washingtonský dopisovatel Frankfurter Allgemeine.
  Financministři se radili, jak podpořit světový ekonomický růst. IWF korigoval svoji růstovou prognózu, jak je obvyklé v posledních letech, směrem k nule. Prý odchod Británie z Evropské unie by byl velmi rizikový především pro rozvojové země, jejichž růstová tempa se zpomalují. Důvod? Únik kapitálu z těchto zemí jako po každém šoku. Tento nesmysl připravilo ve své zprávě pro financministry nejvyšší grémium IWF.
  Globální konjunktura je prý ohrožena mimoekonomickými faktory. Nevšimli si, že žádná konjunktura se už dlouho nekoná. A jakými faktory? Nacionalismus má být hlavním nebezpečím ekonomickému růstu. Hlavním nebezpečím je selhání těchto institucí v mapování světové ekonomie a v pochopení ekonomických principů současnosti.
  Bezhlavou globalizací, kterou praktikují řadu let, znemožnili přirozenou akumulaci  v rozvinutých zemích, která jediná může vést k novým impulzům a ekonomickému růstu. Např. Francie a Itálie, země, které v globalizaci dekretované Evropskou unií, IWF se deindustrializovaly a ztratily přirozenou vývojovou kapacitu, tyto země nemohou obstát bez jistých bariér na svém trhu proti konkurenci levné pracovní síly v Asii. Důsledkem je degradace celé společnosti. Bez přirozené akumulace zmizí i tvůrčí potenciál těchto zemí, ke škodě pro celou globální ekonomii.
  Právě opak k tvrzení IWF je pravdou, nacionalismus je přirozenou obranou oproti ekonomickému rozkladu a degradaci, národní hospodářství evropských zemí potřebuje čas a prostor, aby se prohloubilo a odkrylo tvůrčí potenciál svých národů. Degradace jednotlivých, hlavně evropských národů, na víceméně konzumenty, vede ke krizím řeckého a italského typu.  
   IWF dál varuje před nebezpečím přímo před branami Wall Streetu – před Donaldem Trumpem (a nelíbí se ani Bernie Sanders).  Clo na import z Číny, ta hrůza. Prý ostrá kritika amokálního typu od čínského financministra  Lou Jiwei. Podle ministra má být pravděpodobný příští americký prezident „iracionální typ“. Zrovna Trump ovšem moc iracionálně nevypadá. Iracionální zprávy přichází často právě z IWF. A Číňané nemají bariéry na svém trhu? Vybalancování tržních mechanismů světové ekonomice jenom pomůže. Varování Japonsku, aby se s yenem nehýbalo, v japonské ekonomice se málokdo orientuje a tak varování nikdy neuškodí a v tomto případě to vylepší  reputaci varujícího.
  A pak samozřejmě hlavně BREXIT. Uškodí to všem, Británii, Evropské unii, Německu, rozvojovým zemím, levicovým miliardářům v City, odborářům, levicovým i zeleným. Prý něco jako hejna kobylek v Lucembursku. Lagardová má velké osobní přání, jak sdělila sešlosti ministrů s pár slzami v očích. Británie ať zůstane, kde je. Prý po tom všem, jak se všichni snažili, když ten unijní ráj budovali. Ona sama musela utéct do New Yorku po letech  ruinování francouzské ekonomiky (francouzský ekonom Monot).
   Schäuble Britům pohrozil, že pokud Unii opustí, žádná zóna volného obchodu s Unií se konat nebude. Tento poněkud už senilní člověk si nevšiml, že zájem na volné zóně s Británií má především Unie a Německo, jejich export do Británie podstatně převyšuje import.
 Clemens Fuest vystřídal profesora Sinn ve vedení Ifo institutu v Mnichově. A jde ve stopách svého předchůdce, který pil krev politicko korektním propagandistům.  „Nejvíc by Brexitem utrpělo Německo, vyvážíme tam za 90 miliard eur, byla by to katastrofa pro německý průmysl“.
  

Žádné komentáře: