čtvrtek 5. listopadu 2015

nemocna merkel

a.welt.de/debatte/kommentare/article148397835/Weiss-diese-Bundeskanzlerin-noch-was-sie-tut

  Ví vůbec Merkelová co dělá?

    V neděli odpoledne sekundována svými nohsledy vystoupila Merkelová na regionální konferenci CDU v Darmstadtu. Televize přenášela její projev a ódy na její politiku od hesenského ministerského předsedy Bouffiera. Kritické hlasy nebylo slyšet i když byly, ale ty se nevysílaly.. Máme nejmenší nezaměstnanost v Evropě (zatím to ještě nestačila pokazit), všechno se dramaticky změní, řekla tato pravděpodobně psychicky těžce nemocná vůdkyně.
  Po jejím projevu konzultovala televize univerzitního profesora, nikoliv psychiatra, jak by se slušelo, ale politologa. Ještě před dvěma týdny by to byl politicko korektní zelený papoušek, který by opakoval televizní demagogii, v neděli konečně vybrali normálně myslícího a vypadajícího muže s germánsky inteligentním profilem. A ejhle. Merkelová je na konci, v ekonomii pokazila co se dalo, zničila německý energetický program a tančí mlžné tance kolem své chorobné ideje "dohromady a s radostí to dokážeme". Je na konci, ale může ještě ublížit.
   Analýzy výše uvedeného typu nejsou vůbec nadsazené. Co píše dnes ve velmi seriozním die Welt Henryk M. Broder o nemocné vůdkyni.  Žurnalista pro svoji analýzu sahá až k Freudovi a osvětluje psychický strukturní model jeho školy. Samozřejmě ve zkratce. Vzájemně se podmiňují tři póly lidské duše: Já, Nad-Já, Id, do modelu mu vstupuje Oidipův komplex a kastrační komplex. Parafrázuje velkého zakladatele psychoanalýzy: "Velkou nezodpovězenou otázkou, kterou ani po 30 letech praxe nedokáži zodpovědět - co vůbec žena chce?"
    Co chce Merkelová? Otázku si kladou miliony lidí, každý den a stále hlasitěji. Má nějaký plán? Nějakou představu? Ceněný ekonom, o jehož emocích nemůže být řeči, píše ve Frankfurter Allgemeine: "Merkelová destabilizuje Německo i Evropu. Obávám se, že skutečně ztratila rozum nebo její agendu řídí někdo jiný".
   A třetí možnost, udělala chybu, ale pokud by ji přiznala, zničila by si nimbus, tak v tom pokračuje. Počet jejích nohsledů je lehce přehlédnutelný.  Ursula von der Leyen, ministryně obrany je bezvýhradně za velkou předsedkyní. "Stranická základna musí vědět, že v žádné situaci nemá Německo a Evropa nikoho lepšího než kancléřku", říká tato ubohá ministryně. Odkud vůbec tyto nesmysly ministryně bere, není to útok na suverenitu ostatních evropských zemí. Podobně místopředseda CDU Armin Laschet, "Angela Merkelová problémy rychle vyřeší". Žurnalista píše, že veselý místopředseda CDU si nevšiml, že Merkelová je důvodem problémů. Klika kolem Merkelové se snaží národu sugerovat, že imigranti nejsou žádná krize, ale šance a výzva pro Německo. Máme dost vlastních výzev, špatnou infrastrukturu v západní části země, školní systém, který produkuje mnoho analfabetů a málo inženýrů, musíme si výzvy ještě importovat?  
    Místopředseda sociálních demokratů Ralf Stegner říká: " Musíme náš blahobyt sdílet s ostatním světem. V globalizovaném světě to již tak nefunguje, že jedna část žije v míru a prosperitě a druhá ve válkách a bídě". Technici dálkového vedení v Rostocku a řidič autobusu v Duisburgu jsou radostí bez sebe, že mohou svůj úžasný blahobyt sdílet s ostatním světem. Tak milují globální svět, že brzo vychutnají bídu i válku na místě.

Hranice.

   Nesmyslně se diskutuje jakoby obnovení hranice bylo tak hrozné. Pokud i tato samozřejmá skutečnost musí být tak akcentována, svědčí to o rozkladu společnosti. Hranice není opakem svobody, ale její předpoklad. Kodex Chammurabiho, Deset přikázání dláždily cestu civilizaci. Debaty, které se v Německu nyní vedou, mají všechny známky neurotické poruchy, která se jmenuje hysterie. Proboha, co to znamená stát? Jaké jsou základy společného života?
    Když svaz německých kriminálních úředníků požaduje, aby se masívní porušování práva zlegalizovalo, jsme v procesu rozpuštění státu. Musíme dávat pozor také na to, co Merkelová neříká, jako např. "Po mně potopa" a jsme zpátky u Freuda: "Co chce vlastně chce Merkelová"?

Žádné komentáře: