pondělí 26. října 2015

ende

http://www.faz.net/aktuell/politik/treffen-zur-fluechtlingskrise-slowenien-warnt-vor-ende-der-eu-13875397.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

Slowenien warnt vor Ende der EU  / kéž už by to bylo..

  Slovinsko varuje, že pokud se s imigranty něco už konečně neudělá, povede to k rozpadu Evropské unie. Na shromáždění deseti předáků Unie jejichž země se nachází na imigrační trase byly přizvány též některé nečlenské země: Albánie, Makedonie a Srbsko. V středobodu jednání byla vzájemná obviňování Srbska a Chorvatska v imigrační otázce. Je jasné, že imigrační politika Juncker-Merkel-Gabriel vybudila  na Balkáně stará nepřátelství a animozity a zničila již slibně se vyvíjející spolupráci balkánských zemí.
   Pro malé Slovinsko je 60000 imigrantů totéž, co pro Německo půl milionu, prohlásil slovinský ministerský předseda Miro Cerar. Navíc jde o lidi, kteří se k Slovincům chovají extrémně arogantně a provokováni  politruky z Evropské unie mají velké nároky. Slovinský ministerský předseda  v panice volá po pomoci, jinak se prý blíží rozpad Unie, což by samo o sobě nebylo tak špatné. Pokud se statisíce hrnuly do Maďarska, tvrdil tento velikán, že jednání Viktora Orbána je rasistické a neslučitelné s evropskými normami. Sklízí co zasil, slovinský lid by ho měl po zásluze odměnit.  Bulharsko, Rumunsko a Srbsko naznačili, že vedeni příkladem Maďarska, postaví též hraniční ploty a zabrání ilegálnímu vstupu imigrantů.
  Na jednání přítomný Viktor Orbán prohlásil, že politika Merkelové – otevřené hranice zcela protiřečí Schengenské dohodě.
  A Juncker : „ Státy kolem balkánské cesty musí imigranty lépe zaopatřit, každý den se počítá, začínají chladné dny a rodiny  s dětmi mohou trpět“.
   Holandský předseda vlády Mark Rutte: “ Východoevropské země dělají pro imigranty velmi málo, imigranti se musí rozdělit mezi evropské země spravedlivým způsobem, nestačí imigranty pouze přepravit do Německa, Švédska nebo Holanska“.  Tento velikán mezi trpaslíky zapomněl kritizovat Rakousko, které transfer imigrantů přes své území tak optimalizovalo, že netrvá ani 40 hodin a jsou v Bavorsku.
  Zoran Milanovic, předseda chorvatské vlády: “Papírové výstupy tohoto shromáždění nejsou vůbec adekvátní reálné situaci“. A Juncker s Merkelovou jsou vůbec něčemu adekvátní? 
   Na shromáždění předáků prohlásil spasitel řeckého lidu Tsipras, že Řecko se nesmí stát utečeneckým lágrem. Řecko  nikdo nekritizuje, ale tato země je u zdroje problému, imigranty posílá dál, stejně jako Turecko. Řadu let nebyl problém pro řecké lodi blokovat přístup k řeckým ostrovům, demagog Tsipras toto zrušil a exodus začal.

Žádné komentáře: