pondělí 7. září 2015

junge freiheit

https://jungefreiheit.de/

Junge Freiheit     jsou svým způsobem impozantní noviny, nemají za sebou akcionářské skupiny ani ovlivňující lobby. Noviny založil v 1986 ve Freiburgu ve Švábsku devatenáctiletý student Dieter Stein. V  počátcích své existence se distribuovaly zadarmo po německých univerzitách.

     V 1990 se rozšířil redakční kolektiv a podařilo se jim prorazit v podobě týdeníku v běžné distribuci. A podařilo se též zachovat neomšelou, svěží a kritickou úroveň psaní. Levicoví fašizojdi na ně od počátku devadesátých let míří svojí nenávistí. V 1994 pumový útok na tiskárnu ve Výmaru je považován za nejhorší k němuž kdy ve Spolkové republice došlo. Za noviny a svobodu psaní se  postavila celá německá elita. Politrukům ze sociální demokracie jsou trnem v oku a vedou proti Junge Freiheit nechutné kampaně. Pro noviny  píší vynikající němečtí žurnalisté, ale jak říká renomovaný žurnalista Peter Scholl: „ Junge Freiheit, nezávislý a svobodný duch v německé mediální sféře,  naštěstí existují novináři, kteří jsou ochotni podstoupit riziko a jít proti proudu  a pracovat pro ně“. Tedy se svobodou projevu to v současném Německu není až tak růžové.  
    V 2006 odmítlo vedení lipského knižního veletrhu vstup Junge Freiheit na veletrh, hlavní téma tohoto veletrhu byla svoboda tisku. Sociálně demokratičtí politruci mají podivné představy o svobodě.  S novinami se solidarizovali obyvatelé města a mj. spisovatelé Eckard Henstein, Rolf Hochhuth, Frederic Forsyth a účastník atentátu na Hitlera Philipp Freiherr von Boeselager. Elita elity ducha se s novinami identifikuje.

Žádné komentáře: