pátek 21. srpna 2015

general

aaaynetnews.com/articles/0,7340,L-4692100,00

  Cyničtí Turci a slabost Západu....

    Generál major Giora Eilang je bývalý náčelník izraelské bezpečnostní rady, píše ve svém článku o pokrytecké politice Turecka k Islámskému státu. Islámský stát pojí s Tureckem  islámský směr - sunna. Podle generála se v posledním čase objevila některá velmi nebezpečná fakta.
   Islámský stát má přístup na facebook a co se týče Turecka, export a import Islámského státu jde právě přes tuto zemi. V případě importu jde hlavně o import bojovníků a dobrovolníků, přicházejících z celého světa. Podle generála je zábavné, že Turecko je členem NATO a zcela otevřeně asistuje úhlavnímu nepříteli Aliance.
    Turecká cynická politika nejen vede k násilí a utlačování Kurdů, ale má podstatně širší dopad. Je sice pravdou, že po bombardování kurdských cílů v Turecku, turecká vláda dovolila Američanům částečné využití tureckých základem k boji s Islámským státem, ale toto slabé gesto nevedlo ke změně v celkové turecké politice, která zůstává velmi problematická, píše generál.
   Druhý fakt není o nic méně zábavnějším – operační slabost Západu. Vojensky je ISIS slabým soupeřem, není tak nebezpečný jako al-Kaida, jejíž členové se skrývají mezi civilním obyvatelstvem. ISIS má reálnou armádu operující na velkém území, má velící štáby, vojáci ISIS se přemisťují během dne ve snadno identifikovatelných vozidlech. Dobrým příkladem bylo dobití města Ramadi v Iráku, strategického bodu nedaleko Tigridu, který otvírá cestu na Ammán. Tisíce příslušníků ISIS vstoupily do města během dne a na otevřených vozidlech. Pohodlně převzali město od irácké armády.
  Tyto cíle by měly být snadno likvidovány leteckým bombardováním Aliance, nestalo se tak, Západ nevypracoval taktiku jak čelit těmto situacím.   Na prvním místě by měly západní jednotky ustavit integrované informační centrum schopné rychle vyhodnotit cíle. Pak by mělo dojít k bombardování v zemích konfliktu bez dlouhého čekání na souhlas zemí jako je např. Libye. Kombinace těchto dvou faktorů rychle povede k oslabení Islámského státu, píše generál.
  Boj s Islámským státem je charakterizován slabým postojem Západu k Turecku a nevysvětlitelnou bezradností na druhé straně. Je špatnou zprávou, že západní aliance, vedená USA, si počíná tak apaticky. Generál doufá, že se to rychle změní a to ještě předtím než ISIS začne útočit na Evropu, pak už pozdě.


Žádné komentáře: