neděle 9. června 2024

leto 1944

Co dělali Ukrajinci v létě 1944?

V Americe se narodila moderní propaganda, proti které pravděpodobně není obrany, není založená ani na krvi jako nacistická, ani na osvobození proletariátu nebo na příštím životě, ale jednoduše řečeno na nejbanálnějším "futr" v různých variantách, i Paraklet je bez šance. Nejúžasnější nakonec, žádná povinnost s tím není spojena, až na pár nevýznamných  maličkostí, jako se je prostituování vlastní historie. Operace Overlord v Normandii 6. června 1944 určitě nebyla procházkou spojeneckých armád, stála mnoho krve na obou stranách, ale byla to jen jedna z řady operací druhé světové války.  6. června zahynulo 6  500 Němců a stejně tolik Američanů, 3 000 Britů a 1 000 Kanaďanů, v celé bitvě o Normandii padlo 80 000 Němců a 37 000 spojeneckých vojáků (v bitvě o Stalingrad to byly 2 miliony mrtvých).  Americká propaganda proměnila normandskou operaci v hlavní  událost druhé světové války, přitom Rudá armáda už v ten den přešla německé hranice. A jak jinak, v přepisování historie je český mainstream nejservilnější v Evropě, české pohrdání statisíci padlých rudoarmejců, kteří osvobodili naši republiku a hanobení jejich pomníků nemusí dobře dopadnout, obvykle se probouzí msta bohů.

           Francouzký Le Point v článku "Pohrobci nacistů přepisují historii" se zamýšlí nad způsobem oslav výročí vylodění. Všichni spojenci z 1944 se shromáždili na oslavách, až na jednoho, který byl hlavním vítězem nad nacismem. Prezident Putin těžce skryl svou nevoli: "Odvážili se nepozvat Rusko, které je legálním nástupcem SSSR a neslo největší oběti." Ruský prezident komentoval odpudivou komedii západních pohlavárů se Zelenským v Normandii: "Jak se mohli odvážit v tak významné výročí boje s nacismem postavit na piedestal neonacisty." Účast ukrajinských jednotek na likvidaci varšavského ghetta a jejich brutální role při potlačování partyzánů v různých evropských zemích atd., jsou notoricky známá fakta, pozvání Zelenského na oslavy vylodění dokazují velké pohrdání historií a velkou  míru nevkusu západních elit. V Marianne uvádí historička Maša Cerovic, že v důsledku sovětizace na východní Ukrajině a dík tvrdým polským represím na západní Ukrajině proti ukrajinské menšině ve třicátých letech, se ukrajinská mládež radikalizovala a adoptovala program fašistické inspirace, Bandera vedl jedno její křídlo. Po vtržení Německa do SSSR ukrajinskou mládež fascinovala fašistická revoluce - nacionalismus založený na rase, antisemitismus, fascinace silou a mládím. Po několika měsících okupace ovšem německé autority odmítly nezávislý ukrajinský stát a částečně převedly příslušníky nacionalistických organizací do pomocných policejních oddílů mimo Ukrajinu, část ukrajinských nacionalistů se přidala k hnutí odporu. Nicméně 5 milionů Ukrajinců bojovalo v řadách Rudé armády proti německému fašismu.
         Jean-Yves Leandri v Ripostelaique šel hluboko do archívů novin Le Figaro, píše, že ve chvílích oslav vylodění na Omaha Beach, stojí za to, si připomenout, jak to všechno bylo. V sektoru spojeneckého vylodění, kde bojovali francouzští príšlušníci spojeneckých armád, byla velmi aktivní na německé straně 261. ukrajinská eskadra, která předtím masakrovala bretaňské partyzány, eskadra páchala až takové zločiny, že pár jejích příslušníků se kvůli tomu přidalo k hnutí odporu. V Bretani působil ukrajinský  Ostbatalion 634. V 10. divizi SS Frundberg pod velením generála Harmela působilo ve Francii 1 000 Ukrajinců. Ukrajinští kolaboranti, kteří bojovali na německé straně byli nejpočetnější ze všech východoevropských národů. Ukrajinci Bukoviny a Kyjeva formovali bataliony bezpečnostních složek Schutzenmannschaft 109, 114, 115, 116, 117 a 118. Jejich hlavním posláním byla likvidace sovětských partyzánů.
           201. bezpečnostní batalion byl vytvořen v 1941 speciálně pro boj s běloruskými partyzány a pod vedením Obergruppenführera SS Ericha von dem Bach-Zelewski zabíjel židy a vypaloval běloruské vesnice jako Zolotčiv, Ternopil, Sataniv atd. Bezpečnostní složky okresu Ratne pod vedením Longvinského a Senioka 23. září 1942 vypálily vesnici Kortelise a zabily 2 892 obyvatel včetně dětí, podobně další obce. 50. batalion ukrajinské bezpečnosti v únoru-březnu likvidoval běloruské partyzány, během operace spáleno 158 lokalit včetně obyvatel. Ukrajinské bezpečnostní síly se podílely na masakrech v Rovnu a Babím Jaru. Ukrajinské bataliony likvidovaly varšavské povstání, působily ve 150 internačních místech židů a lidí považovaných za méněcenné. V Dubnu ukrajinská bezpečnost 5. října 1942 zastřelila 5 000 židů, v Radomyšli a v Biela Cerkva likvidovali Ukrajinci židovské děti. Francouzský žurnalista jmenuje řadů dalších podobných míst. V Haliči působilo 20 000 ukrajinských dobrovolníků, ve Lvově, kde Ukrajinci tvořili jen 15% obyvatel, bezpečnostní  složky byly výhradně ukrajinské (35 000 příslušníků). V 1944 nově vytvořená ukrajinská divize se podílela na likvidaci Slovenského národního povstání. Ukrajinské jednotky Waffen SS bojovaly s jugoslávskými partyzány. Historická fakta tohoto žánru neberou konce.

Žádné komentáře: