čtvrtek 7. prosince 2023

putin emiraty saudskaarabie

Příliš triumfální na pouhou pracovní návštěvu

 Návrat ruského prezidenta na mezinárodní měl impozantní kulisu, prezidentský Il-96 spektakulárním způsobem doprovázely čtyři stíhačky Su-35C s raketami. V Emirátech a Saúdské Arábii prezidenta čekaly zřídka viděné pocty, letečtí akrobaté v Emirátech barvili oblohu v barvách ruské vlajky. Na druhé straně německý prezident Steinmeier při návštěvě v Kataru musel nějakou chvíli trapně skotačit na schůdkách letadla než přijeli oficiální činitelé, Arabové ho zesměšnili před celým světem. V Saúdské Arábii následník trůnu nechal před pár dny Blinkena čekat celou noc na přijetí. I setkání následníka s Bidenem bylo velmi chladné. V arabském světě rozhodují gesta, náznaky, dlouhodobá loajalita, čest, věrnost, síla atd. a do těchto kategorií jim ruský prezident dobře zapadá, nemůžeme se divit, že tam nepatří Leyenová, Blinken, Macron, Fiala a podobná společnost. Dá se předpokládat, že Arabové dobře anticipují průběh ukrajinské války, pokud by Rusku hrozila porážka, určitě by prezidenta nevítali s takovou pompou. Evropa se ekonomicky zruinovala, přitom ruský růst v 2023 se očekává kolem 3%, Zelenský je u konce a Putinovi generálové odrazili ukrajinskou ofensívu.

          Arabové vidí v Putinovi hlavního protektora globálního jihu před hegemonními manipulacemi Západu, fascinuje je fakt, že šéf jednoho státu má odvahu se postavit koalici 50 nejmocnějších zemí, které Ukrajinu vyzbrojují.  Putin s Araby diskutoval scénáře řešení konfliktu v Gaze, Rusko může hrát významnou roli v řešení konfliktu, má blízko ke všem účastněným stranám včetně Izraele a Íránu, s jehož prezidentem se dnes v Moskvě Putin sešel. S arabskými lídry prezident jednal o situaci v Sýrii, Súdánu, o spolupráci v rámci OPEK, o ukrajinské válce a o integraci Emirátů a Saúdské Arábie do Brics, kterému Rusko od ledna příštího roku předsedá. S Putinem letěla velmi silná delegace, včetně dvou vícepremiérů, šéfky národní banky a dalších významných ekonomických činovníků. Emiráty patří k největším investorům do ruské ekonomiky. Se Saúdskou Arábii byly podepsány dohody o spolupráci v atomovém a kosmickém průmyslu.
          Pro katarskou televizi Al Džazíru je Putin nejvlivnějším světovým lídrem na Blízkém východě, západní sankce proti Rusku v zemích Blízkého východu propadly. Times of India vidí v Putinově cestě projev sebedůvěry Ruska na světové scéně a důkaz strategického obratu v ukrajinské válce. Ve vnitřní politice se podle ToI Putinovi podařilo usmířit opozici a ekonomicky stabilizovat zemi. Rusko je důležitým členem Opek a rozhodnutí zdali ještě víc redukovat dobývání ropy bylo vážným tématem rozhovorů. Přes Putinovu sebedůvěru ovšem konec ukrajinského konfliktu zůstává nepředvídatelným. Nejbližší týdny a měsíce budou rozhodující pro průběh této války.    
           Přijetí ruského prezidenta dokazuje, že o žádné jeho izolaci nelze mluvit, jak se domnívají evropská média, která stojí do té mimo realitu, že je na místě otázka, je-li tento způsob mapování reality dlouhodobé udržitelný a není-li to směrovka do pekla pro všechny. V Il Giornale se píše, že přijetí nemohlo už být víc vřelé a víc spektakulární, podle novin ruského diktátora stíhá mezinárodní soud za kolosální válečné zločiny, 700 000 ukrajinských dětí ukradeny ukrajinským rodičům a deportovány do Ruska. Po přečtení této absurdní lži nemá cenu brát tyto noviny vážně, po Berlusconiho smrti se nasměrovaly do nejtrapnějšího mainstreamu.    

Žádné komentáře: