sobota 25. listopadu 2023

wilders pvv

Rozumná pravice

Gert Wilders, kterého mainstram kvalifikuje jako pravicového populisty, nečekaně dostal ve volbách s 37 mandáty v 150 členné poslanecké sněmovně relativní většinu. Jeho strana Pvv s 25% hlasy zdvojnásobila oproti volbám 2021 počet hlasů. Druhá skončila koalice labouristů a zelených s 25 mandáty, třetí liberální Vvd s 24 mandáty. Relativní většina otevřela Wildersovi  cestu k vládnutí, i když dojednat s dalšími stranami většinu 76 poslanců bude těžký úkol. Wilders v roce 2006 kvůli nesouhlasu s imigrační politikou opustil liberální Vvd a založil stranu Pvv. Na prvním místě Holandsko, boj proti islamizaci země a proti masové imigraci jsou klíčovými programovými body strany. Pvv je velmi kritická k EU, navrhuje organizovat referendum o setrvání Holandska v EU, chce vrátit právu asylu tradiční rozměr a nechápat je jako bránu do Evropy pro desítky milionů muslimů. Pvv hlásá, že není třeba se bát oteplování, které má původ v přirozených planetárních cyklech, evropská energie by měla stavět na mixu fosílních a jaderných zdrojů. Wilders se často ztotožnuje s postoji klasické sociální demokracie, obzvlášť k pracujícímu segmentu společnosti a důchodcům.  

           V Holandsku se po 7. srpnu konala obrovská demonstrace muslimských obyvatel na podporu Hamasu, Wildersovo vítězství přišlo v poslední chvíli. Mainstreamové partaje jsou u konce s dechem, nejsou schopny uchopit žádný podstatný problém, který tíží evropské země. V západní Evropě je dlouhodobým tíživým problémem masová migrace, která mění charakter zemí přímo před očima obyvatel. Dlouhé roky evropskounijní mainstream zastíral  důsledky a sugeroval lidem, že stát a ekonomika bez masové imigrace nemohou existovat. Tento princip je jedním z hlavních pilířů evropskounijní ideologie. V západní Evropě pomalu nezabírají mainstreamové mediální manipulace a prosazuje se vědomí, že nacionalismus Wilderse, le Penové a AfD a jejich postoje k Rusku, Číně a USA nejsou ničím extrémním, ale přirozeným a legitimním politickým postojem, který má blízko k de Gaullovi.  V krizových okamžicích doby se nakonec projeví přirozená národní intuice a šanci vládnout dostane národní pravice.
              Wilders navrhuje zakázat Korán a zavřít většinu mešit, pokud bude chtít vládnout, musí jít do koalice s umírněnějšími strany a revidovat některé programové body, což je přirozené. U Wilderse se nedá předpokládat, že by úplně obrátil a zradil program, jak praktikuje Meloni. Korán se nemusí zakázat, ale trochu modernizovat, jak radí Eric Zemmour. Evropská národní pravice dnes už vyspěla a navrhuje přesvědčivou a realistickou alternativu v ekonomice, sociálních a bezpečnostních otázkách. Frankfurter Allgemeine reportuje, že nad Wildersovým vítězství a šancí vládnout lamentují velké holandské koncerny. Především dva aspekty je těžce zneklidňují. Možná změna v klimatické politice vlády a odbourání zelených subvencí a omezení imigrace. Subvence velkým podnikům na zelenou transformaci ekonomiky jdou do miliard a to chce Wilders zastavit. Už současný ministerský předseda Rutte vyjádřil velké zklamání nad tím, jak velké zisky koncerny vykazují.
      
      

Žádné komentáře: