pondělí 8. května 2023

lepenova meloni nato

Čím dál skeptičtější

Francouzský ministr vnitra  Darmanin srovnal vůdkyni francouzské národní pravice Marine le Penovou (MLP) s italskou předsedkyní vlády Giorgiou Meloni, le Penová nabízí řešení, ale když by došlo na lámání chleba, stejně jako Meloni, skutek utek, ministr argumentoval neschopností Meloni zastavit masovou imigraci do Itálie. Nic není dál od pravdy, Marine le Penová s taktických důvodů před časem ustoupila od agresívní rétoriky proti euru, ale principy stranické linie, jak je před lety definoval její otec, nikdy neopustila. S Meloni je to horší, není rozpoznatelné v čem kromě pár kosmetických akcí vůbec spočívá její pravicová linie. V polovině dubna poskytla MLP interview německému Weltu a italské La Repubblica, kde se separovala od Giorgie Meloni. MLP nazírá na Evropskou unii velmi skepticky, suverenita státu, tak cenná pro Francii, není v tomto seskupení možná: "Každým dnem jsem čím dál víc euroskeptičtější." Macronův koncept evropské suverenity ji nepřesvědčil: "Chcete-li  mluvit o suverenitě, potřebujete lid. EU je sice velkým trhem, ale nemá žádnou diplomacii. Proti USA a Číně nemáme žádný hlas."  Podle MLP existuje dnes móda považovat za své, co patří druhým, ale Francie je jedinou evropskou zemí s atomovou bombou a zůstane to tak. Servilně nasměrovanou k USA Giorgiu Meloni nepovažuje MLP za svoji politickou sestru. Na rozdíl od Meloni, je MLP pro důslednou antiimigrační politiku, sociální výhody a státní příspěvky by měly směřovat jen na francouzské rodiny, státní občanství není možné rozdávat automaticky.

         MLP se v hovoru s La Repubblica postavila proti dodávkám útočných zbraní ukrajinské armádě, podle  ní v tomto konfliktu neexistuje žádné dobré řešení. Pokud vyhraje Rusko, dá to ostatním špatný příklad, že teritoriální konflikt lze řešit zbraněmi, pokud zvítězí Ukrajina, bude to znamenat, že jednou z válčících stran je NATO a svět by se octnul ve třetí světové válce. Tato vize není dobrým projektem. Meloni se dostala k moci jako pro-EU, pro-NATO a pro-USA. Meloni je součásti projektu NATO a MLP říká, že s tímto projektem nesouhlasí. MLP kritizovala Meloni za válečné dodávky na Ukrajinu a za neschopnost zastavit masovou ilegální imigraci do Itálie, jak před volbami slibovala.  MLP odkryla jeden fakt, Meloni se nadměrně přeceňovala, ukázalo se, že je malým kolečkem v bruselských machinacích. MLP odmítla Meloni pro-NATO a pro-EU verzi politiky, prohlásila, že důvěřuje vůdci Legy Salvinimu, politicky je blízká Salvinimu, říká, že je loajální osobou. Lega je Meloni koaličním partnerem, ale v názorech na ukrajinskou válku má Lega blízko k le Penově a Viktoru Orbánovy, Meloni Legu vyšachovala mj. i z rozhodování o imigračních opatřeních.
           Podle MLP Meloni neukázala žádné reálné řešení, které by imigraci zastavilo, za jejího vládnutí imigrace dokonce narostla o 50%. Marine le Penová se domnívá, že Francie by měla opustit i spojené velení NATO, což kdysi udělal de Gaulle. MLP podpořila Macronův pokus o třetí cestu mezi USA a Čínou. Zmínila prezidentský průzkum, podle posledních sondáží by dnes s 55% Macrona porazila. Pokud by úřadovala na Elysejských polích, hlavním jejím akcentem by byl zájem Francie. Francie má za sebou velké politické dědictví a nezávislost na mezinárodní úrovni. MLP by udělala všechno možné proto, aby se zastavil ukrajinský konflikt, Rusko udělalo chybu, podle MLP svět je takový jako je, i když se nám to nelíbí, musíme to akceptovat. 

Žádné komentáře: