úterý 18. října 2022

larry summers inflace

Larry Summers

Larry Summers  nebyl za Clintonova prezidentování až tak špatným americkým ministrem financí. Před pár dny ve svém vystoupení v Institutu mezinárodních financí diagnostikoval stav západních ekonomik. Summers komentoval vyhazov britského ministra financí Kwasi Kvartenga, chaos ve Velké Británii je jedním z jevů globální recese. Když se před zemětřesením něco chvěje, je dobré dumat o ochraně před zemětřesením. Summers se domnívá, že události v Británii jsou symptomatické, dlouhá desetiletí se mohly vlády dík nízké úrokové míře, obracet k trhům s dluhopisy, aby financovaly své aktivity. Nyní ovšem je inflace dohonila, je nejvyšší za posledních 40 let a zvedl se úrok. Paralelně s tím, se Evropa nedokáže vypořádat s energetickou krizí. V období covidové krize a nyní v důsledku války na Ukrajině a následných sankcí, se pozorují výpadky v produkčních řetězcích. Podle Summerse USA stojí před řadou vážných problémů, ale v americkém rezervním fondu  na tyto vážné výzvy doby nereagují. Summers kritizuje laxní přístup americké centrální banky k inflaci. Tento postup může způsobit vážné ekonomické škody a destabilizovat celý svět.

            Americká inflace má spouštěcí efekt pro ostatní svět, mainstrem sice operuje Putinem, ale v úvodníku ve Wall Street Journal  se píše, "Není to Putinova inflace... Je to inflace z Washingtonu, 90% cenového růstu v USA nastalo už před ukrajinskou válkou."  Larry Summers varoval před pár lety, kdy o inflaci nebyla ještě řeč: "Bereme na sebe velká inflační rizika, tiskneme peníze, vydáváme vládní dluhopisy, půjčujeme si ve velkém."
        Inflace se dá vysvětlit technickými ekonomickými termíny, ale mnohem důležitější, než technické vysvětlení inflační podstaty, je pochopení sociální role inflace. Inflace ukazuje, že spotřeba je vyšší než nabídková strana, a to žene ceny zboží a služeb nahoru. Spotřeba rozvinutých zemí neodpovídá jejich kapacitě vyrábět, v systému globálního finančního kapitalismu se technickými opatřeními doposud dala zajistit stabilita systému. Středně a dlouhodobá inflace se v teorii chápou jako velmi destabilizující a musí být pod kontrolou. Běžnou odpovědí v kapitalismu na tento jev je ekonomická recese. Inflační tsunami projde světem a vyvolá politické krize. Světová rezervní měna dolar je důvodem řady negativních efektů. USA zvednou úrokovou míru, aby čelily vlastní inflaci, zvedne to směnný kurs měn rozvojových zemí, import se jim zdraží a naroste jim inflace. Silnější dolar znamená pro tyto země větší náklady na splácení dluhů. Aby zabránily úniku kapitálu z vlastních zemí do USA, země globálního jihu budou muset zvednout vlastní úrokovou míru a vyvolají si recesi. 

Žádné komentáře: