středa 26. ledna 2022

zemmour le pen

Zemmour versus le Penová

Podle předvolebních průzkumů v prezidentské soutěži s 25% vede Macron, Marine le Penová a Valérie Pécresse mají kolem 15.5%, Eric Zemmour 13%. Zemmourovo hnutí  Reconquête dnes už čítá 90 000 členů. Marine le Penovou (MLP) postihly poslední týden nepříjemné ztráty velmi silných kádrů jejího hnutí. Počátkem minulého týdne přešel k Zemmourovu hnutí funkcionář  strany Rassemblement National (RN) Damien Rieu a bezesporu politická ozdoba RN Jérôme Rivière, evropský poslanec a předseda francouzských poslanců v parlamentní frakci "Identita a demokracie". Noviny všech směrů psaly o bombě, velmi populární politik hlavně v jižní Francii se přidal k Zemmourově hnutí Reconquête. Europoslanec a bývalý senátor Jérôme Rivière je v televizních politických a ekonomických pořadech považován za nejznalejšího z kádrů RN. Svůj přestup k Zemmourovi zdůvodňuje tím, že poslední dva roky přestal pociťovat možnost vítězství MLP v prezidentských volbách, strana ztratila energii, politik oceňuje její vůli a zarputilost, ale jenom tím nelze nad Macronem zvítězit.

          Na podzim vstoupil do prezidentské arény Eric Zemmour, který pregnantně a nekompromisně formuloval oč ve Francii jde, ve stejný okamžik MLP prohlašovala, že znárodní dálnice a zprivatizuje televizní kanály apod., podle Rivièra jsou to zajímavé, ale pouze technické nápady bez prezidentské ambice, Zemmourova témata jsou civilizačně fundamentálnější. MLP se vyhýbá tématům jako gender, kde její přesvědčení nejsou moc jasná.  Jérôme Rivière rezignoval na pohodlnou funkci vedoucího funkcionáře zavedené strany, říká, že nebezpečí hrozící Francii je příliš vážné.
       Předevčírem ještě větší bomba, MLP opustil a přidal se k Zemmourovi poslanec Evropského parlamentu a člen užšího vedení RN Gilbert Collard, Zemmour ho jmenoval předsedou Reconquête. Ironický a extrémně vtipný slavný marseillský advokát, který z přesvědčení řadu let doprovází RN. Collard má velkou mediální popularitu, v médiích se mu vždycky odpustilo, že patří do "extrémní" RN, má velmi blízko k neteři MLP Marion Marechal le Penové, spekuluje se, že právě ta bude další. Gilbert Collard zdůvodňuje konverzi k Zemmourovi kvůli idejím a kvůli debatě a svobodě, které Zemmour otvírá, říká: "Myslím, že jeden den se přidá i MLP.." Den předtím než oznámil přechod k Zemmourovi před pěti tisícovým auditoriem v Paláci vítězství  v Cannes, napsal Collard na facebooku: "Zítra se vykoupu v jedné řece, jak se proboha jmenuje? Ale ano, Rubikon..". Gilbert Collard říká, že vibrace, rytmus a historická odvaha nejsou už víc na straně kandidátky RN, není to spravedlivé, ale čas se pohnul a RN se stalo hnutím patřící minulosti.

Žádné komentáře: