středa 28. února 2018

selmayr juncker

Frank Underwood aneb evropskounijní pojetí demokracie

Kdo zná nejmocnějšího byrokrata v Bruselu? Selmayr Martin, do minulého týdne šéf Junckrova kabinetu, nyní generální sekretář Evropské komise. Jednohlasně schválili komisaři Junckrův nápad na jmenování Selmayra hlavou evropskounijního byrokratického aparátu, de facto bude dozorovat práci 30000 úředníků činných v různých specializovaných oblastech. V evropskounijním smradu v Bruselu je Selmayr  velmi rozporuplně chápanou postavou, kvůli obávané reputaci mu říkají i monstrum nebo Rasputin, podle britských novin je mocným v pozadí za Junckerovým trůnem. Britové mu vyčítají, že v klíčovém momentu jednání Mayové s Junckerem o parametrech Brexitu, pustil   do německého tisku citlivé informace o jednání.
   V každém případě jeho jmenování zesiluje německou dominanci nad Evropskou unií. Ze čtyř klíčových evropských institucí – komise, rada, parlament, zahraniční věci -  kontrolují Němci tři.
    Spolupředseda frakce „Evropští konzervativci a reformisté“ v Evropském parlamentu Sayed Kamal: „Jak může Komise očekávat, že Evropané uvěří, že Evropská unie je schopna změn a naslouchat voličům, když jmenovali tohoto člověka. Možná největším problémem komisařů je fakt, že si vůbec neuvědomují, že tento muž je problémem.“
    Jmenování Selmayra ohromilo řadu zkušených unijní aparátníků, říkají, že tento krok bude mít nezměrné důsledky na příští roky evropskounijní politiky. Selmayr za Junckerovými zády tvrdě kontroloval jeho agendu. Podle jedné komisařky panuje pod Selmayrem otrávená pracovní atmosféra. Selmayr není příliš otevřený, ale to mu nebrání v plkání na Twitteru. Byrokrat Selmayr, který není politikem, se často pouští do vysoké politiky bez legitimního oprávnění. Wolfgangu Schäublemu to připadlo málo zábavné: „Neautorizované osoby by se prosím měly držet stranou.“
     Včera přišla v Evropském parlamentu frakce zelených a levice s iniciativou. Zpochybnili proces jmenování Selmayra do funkce. Proces jmenování nebyl průhledný a byl urychlený. Nebyla žádná alternativa.

Žádné komentáře: