sobota 11. listopadu 2017

rodcenko manifest

Il manifesto di Rodchenko

Historie civilizace není jednobarevná, skutečná humanita není dojemná a nesmrdí dojetím, jak se nám snaží namluvit evropskounijní ideologové a jejich nohsledi. Umění proměnili v málokvalitní superdotovanou propagandu. V rubrice piccolenote v Il Giornale připomínají kvalitnější propagandistický materiál, než jsou schopni vytvořit dnešní evropskounijní kopisté.
    Američan by se asi po..., kdyby věděl, že nejznámější (a nejkvalitnější) výtvarný manifest dvacátého století nese sovětskou známku. Ne, nejedná se o hamburger, polívku v konzervě nebo smartphone, ale o knihy.
    Sto let sovětské revoluce a snad je to příležitost uvést věci trochu na pravou míru. Plakát vytvořený Alexandrem Rodčenkem v roce 1924, má všechny parametry, které mluví pro vrcholný výtvarný artefakt dvacátého století.
    Objednalo si ho moskevské vydavatelství Gosizdat, zadání absolutně jednoduché: „Knihy.“ Dívka na plakátu to má v ústech. Není to lecjaká dívka, Rodčenko zaangažoval Majakovského přítelkyni - Lilja Brik.
    Lilja byla výjimečnou postavou, stála v čele Lef, fronty levicových umělců, na legendárním večeru v červenci 2015 si získala srdce básníka, a po jeho boku stála dalších dvacet let.
    Rodčenko v té době experimentoval s avantgardou a chtěl obohatit ruské umění novými myšlenkami. Manifest pro Gosizdat změnil jeho život.
   Jeho intuice (nebo to byl Majakovský?) syntetizovala sílu dvou výtvarných jazyků: fotografii a grafiku s nábojem avantgardy. Lilja Brik na fotografii, s  energií dobyvatelky nových vesmírů. Zdá se, že je to pouze ona, která silou svého hlasu, generuje výtvarné řešení, které vizualizuje efekt šíření zvuku megafonem.
    Obdivuhodně účinné a jednoduché, manifest nepropaguje pouze produkt, ale celou ideu pojetí světa, která v žádném případě není banální.
    Idea, jak je známo neměla dobrý konec, revoluce vedla k tragediím celých národů, ale vize na plakátu, dodneška šíří vlny lidské sympatie, sympatie někoho, kdo si odvažuje snít o jiných světech.      

Žádné komentáře: