pátek 22. září 2017

florian philippot

Florian Philippot (FP) a schizma ve straně..

Od čtvrtečního rána hlavní zpráva francouzských médií. Bomba. Florian Philippot, první místopředseda a hlavní stratég, opustil francouzskou Národní frontu (NF). Sociální gaullista Florian P. se přitom plně identifikuje s politickou linii Marine le Penové, někteří a možná oprávněně, to chápali v opačném gardu. Suverenita Francie ve všech směrech, včetně ekonomické tj. pryč z eurozóny.
     Marine a Florian tvořili nerozlučnou dvojici, která otevřela NF cestu k moci. Na všech administrativních úrovních má NF poslanecké skupiny, členská základna narostla, do strany přišli mladí lidé i z nejprestižnějších škol.
   Situace degradovala počátkem týdne, kdy Marine LP zbavila Floriana P. pověření komunikovat jménem strany a zodpovídat za stranickou strategii. Florian P. poté oznámil, že vystupuje ze strany a koncentruje se na vedení asociace (a příští politické strany) Les Patriotes.  
    Na univerzitě Science Po se podařilo koncem minulého ustavit klub NF, jeho předseda a poslanec parlamentu regionu Grand-Est, třiadvacetiletý David Masson-Wey včera na Twitteru oznámil, že následuje Floriana P. Ekonomický teoretik a poradce Marine LP Philippe Murer a řada dalších odchází s Florianem P.  Jeho think-tank Les Patriotes se stane pravděpodobně bází pro novou francouzskou politickou stranu. 
     Profesor Bruno Gollnisch, zakladatel NF, člověk neobyčejných intelektuálních a lidských kvalit, předloni když vyjádřil solidaritu s Jean Marie le Penem, byl Marine potrestán – pozastavením členství v politickém byru strany. Profesor je katolický tradicionalista, u členů strany se těší neobyčejné vážnosti, včera v televizi prohlásil: „Lituji odchodu Floriana P., byl to upřímný vlastenec, měl místo v naší straně.“
    Florian P. přilákal do strany spoustu mladých super diplomovaných, jak se říká ve Francii. NF přála mladým, rychle se z nich stali místní nebo regionální poslanci, zaplnili a vedli think-tanky všech možných společenských oblastí, od ekonomie až po ochranu zvířat. Třetina mladých voličů do třiceti volila NF. Na twitteru se většina mladých, kteří sympatizují s Národní frontou, definuje zcela jednoznačně jako „suverenista“. Suverenita Francie a žádný diktát od malomocných odjinud, je zajímá především.
     Florian P. se stal od prezidentských voleb terčem útoků některých kádrů NF blízkých Marine LP - jejího partnera a místopředsedy NF Luise Alliot, generálního tajemníka Nicolase Bay, poslance Collarda a dalších. Dávají mu vinu za porážku v prezidentských volbách. Jeho ekonomická strategie, a hlavně opuštění eura a návrat k národní měně, mělo zastrašit Francouze. Tyto vesměs průměrné kádry mají podivnou argumentaci, pokud tak podstatná záležitost, jako návrat k národní měně, zastraší voliče, tak o tom ve volebním programu nebudeme hovořit a nakonec to není až tak důležité. 
    Kádry nepřátelské Florianovi P. nebyly dlouhodobě spokojeny s evolucí samotné NF. Strana se z protestního  hnutí proměnila v adepta moci. Florian P. díky své akademické formaci a neobyčejnému talentu, který mu neupírají ani zarytí nepřátelé, proměnil stranu. Vytvořil kolem strany síť zájmových organizací příznivců, ne nutně členů strany, např. kolektiv Marianne pro studenty, kolektiv Racine pro učitele atd. S obrovským vlivem v dané oblasti. Florian P. byl advokátem idejí NF v médiích a velmi charismatickým prezentátorem až do té míry, že vzbuzoval závist nejen některých kádrů NF, ale i jiných partají. Byl totiž politikem s největší účastí v médiích. Sledovat jeho vývody je přímo mediální rozkoší. Florian P. přesvědčil Francii, že ideje, které strana prezentuje, nejsou extrémistické. V současném politickém spektru, kdy politik mění postoje podle průzkumů veřejného mínění, byla koherentnost jeho idejí (a Marine LP) udivující. 
     Pro jistý segment NF není národní suverenita důležitá, jediným tématem jsou černoši a Arabové v zemi. Kádry, které se nyní v NF dostaly na vrchol, v podstatě neusilují o moc v zemi, koncentrace na tradiční témata jim zajistí volební procento a finance pro vlastní přežití. Část vrcholných kádrů NF (Nicolas Bay, Steeve Briois) jsou bývalý megretisté, kteří před dvaceti lety odešli ze strany s ultraliberálním pravičákem Bruno Megretem a v posledních letech se vrátili do NF (a funkcí). 
   David Masson-Wey, zakladatel organizace NF na prestižní škole Science Po říká: „Když jsme prosadili organizaci NF (s právem organizovat semináře a jiné akce na univerzitní půdě) na Science Po, kontaktovalo nás mnoho původních aktivistů NF a vyjadřovali nám svoji hrdost z toho, že na této škole je NF přítomna a akceptována. Florian P. otevřel NF cestu do francouzské společnosti.“ 
   Co řeknou prostí členové strany na vynucený odchod Floriana P. ze strany se nedá  odhadnout. Není dobrým signálem pro Marine LP fakt, že velké procento stranických funkcionářů Floriana P. obhajují a neschvalují jeho vynucený odchod.    
    Alain Avelo, prezident think-tanku Racine, regionální poslanec, člen strategické rady Marine LP: “Rozhodnutí Floriana P. opustit NF zavírá možnosti, které se otevřely v roce 2011 (zvolena Marine LP předsedkyní). Strana se stala jedinou lidovou stranou, autenticky republikánskou a suverenistickou. Z tohoto důvodu jsem vstoupil do strany. Až do dneška jsem věřil tomu, že sdílím stejné ideje jako Marine LP a Florian P.  Navzdory tomu, že hlavním advokátem idejí „marinismu“ byl Florian P. a že on má největší zásluhu na našich volebních úspěších, Marine LP se ztotožnila se záminkou (předsednictví asociace Les Patriotes) vykonstruovanou těmi, kteří ho nenávidí – vlivný partajní klan Bay, Aliot, Bilde, Collard – a ohrozila samotnou politickou linii, kterou hlásá. Zvítězilo víc liberální, tedy slabé a zvítězil kompromis s euroglobalismem. Věrný svým idejím, které NF pomalu přestává reprezentovat, rezignuji na všechny funkce a odcházím ze strany. Ať žije nová strana Les Patriotes.“ 


Žádné komentáře: