pátek 28. dubna 2017

garaud marine rfi

Zabíjení albínů a gaullistka první minuty

Francouzská média už dávno ztratila jakýkoliv flér elegance, který by se u nich dal předpokládat a unisono, bez fazony a trapně v režii velkých peněz, kterým patří a socanů, kteří nalezli do redakcí, vytrubují do světa jak bublina Macron úžasně voní.
  Oficiální francouzské rádio RFI v pátek v devět ráno, emitované na VKV, s lepším příjmem v Praze než rádio Vltava, oznámilo, že jak narostou preference Marine le Pen, burza se zhroutí, zemětřesení finanční a kdo financím nerozumí, tak pro lepší pochopení, spadne půl Paříže. Levicový redaktor fašizoidního typu dál vyzpovídal v Abidjanu tamní pop hvězdu Sabise Keitu, co říká na tu hrůzu, po Brexitu le Penová. Moudrý zpěvák je opatrný v odpovědích, redaktor pohotově útočí a dovíme se, že le Penová zablokuje vzájemné obohacování kultur, dál se dovíme, že zpěvák je velkým bojovníkem proti zabíjení albínů v afrických společnostech, někteří afričtí politici totiž zneužívají tento podivný rituál k politickému profitu. Opravdu vítězství MLP způsobí velkou škodu ve vzájemném kulturním obohacování, obzvlášť v boji proti zabíjení albínů v EU.
    Recyklovaní francouzští politici všech barev se sešli v Macronově na rychlo zbastlené partaji En Marche a udivují svojí touhou po hlubokých reformách, po radikálním počátku, reindustrializaci země, kterou včera deindustrializovali. Vystupují v televizích proti zástupcům FN, samozřejmě s redaktory v zádech.
   Ministr většiny předchozích vlád posledního třicetiletí Bayrou, doživotní šéf partaje MODEM, politiku evidentně rád diskutuje každodenně ve vinném sklípku se sousedy v Pau, je hlavním stratégem Macrona. Marine le Pen nenávidí dlouhodobě, voliči jeho strany pomalu přešli na její stranu, zbyli mu pouze sousedé ve sklepě a pár kamarádů z vládnoucí "elity". Nenávist pochopitelná. V televizích ho obvykle uvádí jako maskota, na počátku politické diskuze vrhnou šot s jeho vinnou gestikulací na obrazovku. Útočí s energií, tento téměř chlap vypadá seriálově dobře, barva vína v obličeji se mu odfiltruje. Marine le Pen bude zabíjet pokroková neviňátka a znovu vyvolá války v Evropě. Politická debata centrální francouzské televize začíná. Kupodivu v Abidjanu by s touto komedií narazili, ale ve Francii to funguje.
   Sarkozy, Robert Hue (bývalý šéf komunistické strany), Bayrou, Estrosi, Jack Atali, Cohn-Bendit, Fillon, Kosciusková, Schulz, Merkelová, Juncker, Holland, Valls atd. Všichni proti MLP a pro Emmanuela Macrona. Spojuje je (pod)průměrnost s všichni mají dobré posty, oni jsou příčinou evropskounijní krize, oni způsobili BREXIT, ekonomickou katastrofu na jihu Evropy a zaplavení Evropy islámem a miliony imigrantů.
    Jsou i jiné hlasy. Marie-France Garaud připomíná velkou minulost Francie. Juristka, politička, spisovatelka, gaullistka první hodiny, radila Pompidouovi, ve Figaru vysvětluje proč bude volit Marine le Pen. Překvapující je její jednoduchá racionální ekonomická analýza, které nejsou schopni ekonomové vládních kabinetů.
Co je vůbec ve hře?
   Suverenita Francie, naše svoboda.
Posuďte programy obou kandidátů.
   Pan Macron nechová ani lásku k Francii, ani nemá v mnohém jasno. Je slabý, s neuvěřitelnou dávkou masochismu. Nerespektuje Francii, dlouho mu podpora nemůže vydržet.
Ale má přece projekt?
   Nemá ekonomický program. Nemůže ho mít, protože Francie není teritorium uvnitř Evropské unie. Musíme odtud odejít co nejdřív, ať to stojí cokoliv, cennější je svoboda než jakékoliv otroctví.
Je to reálné, opustit EU?
   Perfektně možné. Stačí se rozhodnout. Na konci války něco podobného pochopili dva muži – de Gaulle a Churchill, nikdy nedali v sázku suverenitu svých zemí. Nyní jsme svědky pokusu jakési domestikace evropských zemí, čelíme pokusu o IV. Říši.
Jaký postoj by měla zaujmout Francie k Německu?
   Nemusíme nic říkat. Musíme vystoupit z EU a k Německu – rovný s rovným.
Jaké stanovisko máte k prezidentským volbám 2017?
    Náš stát přestává existovat. Poslední prezidentské pětiletí bylo trapné dobré, pozoruji neuvěřitelné historické selhání našich politiků. Nyní mají ekonomie a finance nahradit suverenitu. Není to možné.
Marine le Pen má úplně stejný diskurs jako vy..
   Svědčí to o tom, že četla mé knihy. Nikdy jsem ji nepotkala. Telefonovaly jsme si ve čtvrtek. Je jediným kandidátem, který se nebojí jednat s Němci. Je jediná, která  má i temperament na obnovení francouzské suverenity. Má instinkt státníka do té míry, aby uchovala náš národ.
Obviní vás, že hrajete hru extrémní pravice..
   Co to znamená? Žádná extrémní pravice neexistuje.
V ulicích to vře proti Marine le Pen i proti Macronovi. Rozumíte Francouzům?
    Ano, dá se to pochopit. Cítí, že se jim nevládne, a je to pravda.
Co odpovíte Macronovým přívržencům, kteří vás budou vinit z nostalgie po minulosti?
   A kdo to je Macron?


Žádné komentáře: