neděle 27. listopadu 2016

vino

Kořalku nezkoumali..

Na izraelském informačním serveru mignews se píše o snížení rizika mozkové mrtvice. Něco málo alkoholu je dobré, to se píše už pár let, ale izraelský server se odvolává na velkou epidemiologickou kohortu 20000 lidí sledovanou řadu let a to pak dává statistické výpovědi velkou sílu.
Tři porce tj. jedna velká sklenice vína denně, podle ilustračního foto asi větší dvojka, sníží riziko málo příjemné choroby - ischemického typu mozkové mrtvice (85% všech cévních mozkových příhod). Ale je to jako s vedením vysokého napětí, drátů na zem spadlých se dotýkají sebevrazi, v tomto případě jsou to už tři deci a riziko cévní příhody naroste.
     Příznivá zpráva pro chudší populaci, i umírněné zacházení s vínem, tj menší dvojka dává stejný výsledek jako větší dvojka - sníží riziko mrtvice o 10%. Podle studie pití vína nesníží riziko méně běžného typu mozkových příhod tzv. hemoragickou příhodu tj. mozkové krvácení.
   V lipoproteinovém mechanismu má mírná konzumace vína vést ke zvýšení podílu lipoproteinů vysoké hustoty (HDL) v celkovém cholesterolu a paralelně s tím i ke snížení obsahu fibrinogenu tj. proteinu podporujícího tvorbu krevních sraženin a vylepšit strukturu zánětlivých markerů.
    Šéfka výzkumného týmu Larssonová dodává, že při pití vína je dobré monitorovat svůj krevní tlak, který alkohol může zvednout - vyšší krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem cévních mozkových příhod obou typů.    

Žádné komentáře: