úterý 22. listopadu 2016

trump marine le pen

Marine le Pen v CNBC

Jste považována za francouzkého Donalda Trumpa?
    Faktem je, že já jediná jsem ho podporovala a považovala Hillary za zlo pro Francii. Odmítám jednání o TTIP, Hillary to podporuje, bylo by to devastující pro francouzkou ekonomiku. Trump se obrací zpátky k lidu, máme něco společného: vizi nezávislosti našich zemí.
Francouzský establishment byl Trumpovým zvolením otřesen.
    Elity se zabývají samy sebou a totálně popřely zájmy lidu.

Lid jim přestal naslouchat. Lid požaduje nastolení skutečné demokracie, chce vzít osud do svých rukou, a to vyvolává u elit paniku. Pokud francouzský lid bude chtít rozhodovat o své vlastní zemi, o své ekonomii, bezpečnosti a hranicích – pak budu zvolena.
Vaše strana se definuje v USA jako antisemitská a antimuslimská.
    Tato deskripce je úplně stejná jak líčí establishment ve Francii Donalda Trumpa. Systém diskredituje své oponenty. Ale mnozí v USA si již uvědomují, že to neodpovídá pravdě.
Chcete zpět k franku, finanční trhy jsou z toho nervózní. Proč?
     Pokud nebudeme kontrolovat měnu, nejsme suverénním státem. Bez měny nemůžete ovlivňovat svoji ekonomickou politiku. Austerity program diktovaný Evropskou unii neodpovídá potřebám naší země. EU je založena na euru. Nevolení technokraté rozhodují. Euro je ve skutečnosti zbraní, je to ekonomické totální ztroskotání a je důvodem francouzské ekonomické katastrofy. Náš průmysl padl, jsme konfrontováni s neférovou konkurencí.
Jak budete postupovat po svém zvolení?
   Po šesti měsících zorganizujeme referendum o euru a setrvání v Evropské unii. Během šesti měsíců se pokusíme vyjednat s Evropskou unií navrácení podstatných prvků naší suverenity a tak reformovat EU. Pak to předložíme lidu k rozhodnutí. Necítím se izolována. Brexit, rakouské volby, referendum v Itálii – politika, kterou hlásám řadu let se začíná prosazovat. Samozřejmě velké finance nejsou šťastné, nastolily vlastní regulace a vnutily nám je. Bojujeme za lid, ne za finanční sektor.
V USA vás nazývají extrémní pravicí, ale pravicový program je spojován s vysokým věkem pro důchod, stát nezasahuje, volná ruka finančnímu sektoru. Váš program ale neodpovídá tomuto chápání.
   Máte pravdu, sama se často ptám, proč nás takto označují, záměr je jeden, diskreditovat nás. Pokud jste pro změny, proti nekontrolovatelnému finančnímu trhu, proti masové imigraci, jste extrémní pravicí. Jsem pro stát – stratég. Pro efektivní veřejnou správu, pro sociální bezpečnost, pro svobodnou ekonomii pro podnikatele.
Národní zdroje: stát nebo trh?
Oboje. Stát stratég reprezentuje zájem národa, nejsou to velké finanční korporace v zákulisí. Stát musí vytvořit podmínky pro podnikání a podnikatele, musí napomoci tomuto procesu a být přítomen. Vynutit si pravidla hry a spravedlivou konkurenci, ta dnes není normou. Moc, kterou usurpovaly velké finance zabíjí naší ekonomiku.
A Merkelová bude znovu kandidovat.
    Žádná změna. Její politika zabíjí Evropu, její vize neodpovídá skutečnému světu. Její ideologii odzvonilo. 21. století se právě narodilo, nepřirozená globalizace Merkelové končí.
Proč je vám Rusko tak blízké?
   Má to několik příčin. Jsou to historické kořeny našich vzájemných sympatií. Rusko je evropská země a přirozeně patří do Evropy. Studená válka by byla velkým nebezpečím. Státy mohou a musí mírově spolupracovat. Putin a Trump hodlají diskutovat a to je dobré. 
Islám ve Francii?
   Nemám religiózní vizi. Francie je obětí anarchické masové imigrace již dlouhá desetiletí. Způsobilo to obrovské ekonomické problémy a narušilo kulturní rovnováhu. Zbortil se sociální systém. Vytvořily se komunity, které žijí mimo francouzské společenství a navíc je nenávidí. Můj boj není proti náboženství, ale proti zpolitizování náboženství. Proti propojení politiky a náboženství. Nemůžeme být laxní proti islamismu.
Fillon vyhrál primárky republikánů ve Francii.
    Je to plán B systému. Pokračování globalizace, volnost pro  finanční trh a austerity v lepším rouše.
Podle průzkumů můžete vyhrát, necítíte nervozitu?
    Vůbec ne, chci, aby se Francie stala opět francouzskou a vrátila se k své podstatě.
    


Žádné komentáře: