čtvrtek 30. června 2016

pirinci

Zelení a Zombii navíc

Akif Pirincci, spisovatel, kterému to píše a navíc je první na odstřel v politicko korektních médiích, kterým to už dávno nepíše. Spisovatel se na serveru jurnalistenwatch.com zabývá propadem finančním i čtenářským kdysi slavného Spiegelu.
  Už to neznáte? Jste na mizině, nejmizinovatější mizině a nemáte na uhlí. Co vám zbývá?  Oprášíte starou barokní komodu po babičce a nabídnete starožitníkovi a kafemlejnek z 1988 vydáváte ze retro-objekt v inzertních novinách bez poplatku. V podobné situaci se dnes nachází časopis Spiegel. Metody volí podobné jak uvedeno výše, možná o krok dál, žebrá: „Kdo čte Spiegel, pomáhá s financováním kvalitního žurnalismu.“
  Spiegel už nepřináší žádný profit, v r. 2015 čtyřiceti procentní propad. To je opravdu úder, vždyť jde o časopis, který vždy stál za kulisami vládní politiky. Ve velkém propouští lidi a křečovitě hledají řešení, jak s novými inovacemi přijít k penězům. Projekt „Daily“, digitální Spiegel v každodenní aktualizaci, vypadá to, že ho musí pohřbít, je moc drahý.
    Pomalá agónie Spiegelu má dvě příčiny. Za prvé přechod čtenářů k digitálním formátům, automaticky je to spojeno s mentalitou „bezplatné.“  Počet výtisků nedramaticky klesá, nebyl by to až takový problém, tím je dramatičtější nezájem inzerentů. I v minulosti žili velcí vydavatelé převážně z reklamy. Jediným velkým hráčem na světě, který dokáže v digitálním milieu profitovat, je Google. Citlivá otázka pro vydavatele časopisu – jsou ochotni čtenáři „SPIEGEL ONLINE“ něco platit? U "WELT ONLINE" to neklaplo a jinde také ne.  
  Druhý důvod agónie ve Spiegelu je možná akutnější. Spiegel byl vždy levicově orientován, ale bylo to spojeno s grandiózním a stylisticky brilantním stylem psaní. Dneska se tam potácí pouze levicoví Zombií - mladí a bez humoru. 
   Jde o generaci pisálků, kteří se socializovali v devadesátých letech a později, kdy levicově-zelená mašina převálcovala každý mozek v této zemi a vyžehlila myšlení každého intelektuála. Všechno konzervativní, svobodné a pravicové se kriminalizovalo a vydalo všanc mediálnímu a společenskému znemožnění. Pisálci ve Spiegelu jsou děti těchto zelených nebo přímo k této společenské kastě patří, časopis proměnili v  centrální orgán denunciace. Nejraději by svému novému diktátorovi „Matce všech svatých“ pomohli k tomu, aby se polovina národa, která nevyznává multikulti radost, genderovou rozkoš a nepropaguje islám, deportovala do lágru.
   Upřímně řečeno, může někdo číst komentátory jako Sascha Lobo, Georg Diez, Margarete Stokowski? Na svobodném knižním trhu jsou jejich knihy neprodejné. Mají smůlu, převážná část jejich čtenářů se již před léty odvrátila od jejich stalinistických, feministických, homosexuálních, evropskounijních, islám propagujících zelených nesmyslů. Mohou přebarvit starý šrot a v podobě nějakého  Reader’s Digest to nabízet těm, kteří ustrnuli v éře Jožky Fishera. 

Žádné komentáře: