pátek 15. ledna 2016

willi wimmer

  
Willi Wimmer,

72let, CDU, třicet let v Bundestagu, státní sekretář  v ministerstvu obrany. Jeho analýza současného Německa předčí sáhodlouhá kompendia, je to politik velké intuice a postřehu, který věkem narostl.
   Pokud se okamžitě nezmění evropská i německá politika, pak přichází a přijde jenom to, co si zasloužíme. Německo se stalo silným státem v důsledku své skutečné demokracie - občanské angažmá a participace občanů na řízení státu. Víc demokracie, již Willi Brandt to říkal a desetiletí se to v Německu praktikovalo. Nyní se občan proměnil v daňového poplatníka a konzumenta. Všechno, co se týká občanské participace, bylo odepsáno a pohřbeno v orgánech Evropské unie. Silný stát, jak tomu rozumím, je občanský stát, ne žádný dohlížecí režim.
   Události minulých měsíců v Německu jednoznačně svědčí o totálním selhání spolkové vlády. Vláda nejenže tolerovala nezákonný stav v zemi, ale sama k němu přispívala. Něco takového Německo nezná v poválečné historii. Merkelová není důvěryhodná. Když nyní říká, že se musí odmítnou azyl těm, kteří se dopustili trestných činů, je to její útěk před pravdou, a sice tou pravdou, kterou v této zemi první pošlapala. Nejde jí o blaho země, ale o  vlastní blaho, chce si zachránit vlastní hlavu. Politik očekává její demisi. Kritizuje i její syrské angažmá.
  Máme prý bojovat s příčinami imigrační vlny - a rozhodla poslat Bundeswehr do Sýrie - budeme sami přispívat k těm příčinám. Německo se podílelo na bombardování na Balkáně, ale ničím nepřispělo k hospodářské regeneraci těch zemí.
  

Žádné komentáře: