pondělí 16. listopadu 2015

gunther jauch

Günther Jauch / nedělní televizní odpoledne

 Je podivnou tradicí v pondělních německých novinách se zamýšlet a široce zkoumat co řekl nebo skoro řekl Günther Jauch ve svém nědělním televizním politickém pořadu, tedy vstupme do té dlouhé německé tradice. Němci mívali (bohužel v minulosti) televizní komentáře, které byly instruktivnější než týden v univerzitních škamnách. Po několika hodinách Reich-Ranického se dala psát doktorská práce. Dnes se dá při těchto pořadech dobře dávit otrávená potrava.
  Včera si pozval Günther Jauch ministryni obrany Ursulu Leyen, Schulze z evropského parlamentu a mladého Araba Abudula Karima, ke kterému má moderátor viditelně afekci freudovského charakteru.
   Ursula Leyen pochází ze skupiny lidí, kterou nazývá velký evropský ekonom Emmanuel Todd pseudoelitou, která usurpovala posty v Unii, která je předává příbuzným a  dostatečně loyálním známým (její otec byl vysokým funkcionářem EU). Todd píše, že tato skupina zablokuje jakýkoliv rozhodovací proces, který by ji mohl uškodit. "Žádná změna, aby pak třeba nepřišla velká změna". Ursula Leyen od počátků vydatně pomáhá Merkelové a opačně, tyto dvě ženštiny jsou zaměnitelné. Merkelová se rychle zbavila bývalého ministra obrany Theodora von Guttenberga protože opsal diplomní práci, Ursulu Leyen universita obvinila též z plagiátu, ale to Merkelová  ignorovala. Stanfordská univerzita ji obvinila, že ve svém CV uvádí činnost na univerzitě, která neexistovala, ale ministryni a důvěrnici vůdkyně může dělat dál.
  Viditelně všemi dostupnými kosmetickými procedurami prošlý moderátor s evidentně dobrou náladou při pohledu na Karima, zahájil tento pro Němce důležitý pořad, aby jim naznačil jak nazírat na zabíjení v Bataklanu. O zabíjení vypovídali očití svědci - dva němečtí manželé, kteří se koncertu zúčastnili a nebyli zastřeleni.
   Jejich výpověď zaranžoval Jauch tak, aby to nebylo až tak srdcervoucí, minulý týden když nechal televizi ukázat krabici v níž se na hranicích s Rakouskem choulí zimou  malý Arab, koupené publikum zavylo hrůzou, nyní zvědavě mlčelo.
    Leyen nám sdělila mentorským tónem, že západní styl života, speciálně v Paříži, popuzuje pravověrné z islámského státu, nikdo nejsme bezpeční, asi chtěla naznačit, že ani ona ne. Žurnalista-bezpečnostní expert Wickert zmínil, že levičácké bojůvky v sedmdesátých letech zabíjeli pouze politiky, islám míří na všechny.  Schulz prozradil, že ani on se nenechá zastrašit a vůbec nikdo by se neměl nechat zastrašit, sklidil bouřlivý potlesk pozvané klaky. Poněkud jednoduchý Abdul Karim řekl, že i Arabové v Paříži mají strach, jsou nejistí, vyčítají pouze Francii, že se vměšuje kam nemá a pak se nelze divit.
  Ursula Leyen s laskavou tváří se též nedá zastrašit a utěšuje televizní publikum, že všechno bude dobře analýzováno a zas tak nic moc se neděje. Tato ministryně obrany nic nechápe, za nic nenese zodpovědnost, její jedinou odpovědí je pastorální laskavost a tvrdohlavé omílání, že uprchlíci jsou dobří a nutní.
   Přítomné trochu postrašil bezpečnostní expert, který tvrdil, že to bude horší než v New Yorku 11. září 2001, ale nedali se, a už mu nedali slovo. Jauch nechal ukázat twitter bavorského ministra financí Sodera, kde se říká, že po atentátu se musí zastavit příliv lidí do Německa, Jauch dlouhodobě znemožňuje a očerňuje bavorské politiky. Vyřešili to rychle - podle přítomných  si ministr financí vaří volební polévku.  Schulz podotkl, že není obvyklé, aby se atentátníci mísili mezi uprchlíky a ženy s dětmi. Opravdu pozoruhodné ideje velkého evropského  vůdce. Též obrovský potlesk, evidentně na pokyn, vzhledem k tomu, že publiku se kamera vyhýbala, odhaduji, že se jednalo o lidi bez přístřeší z parku od berlínské ZOO. 
   Schulz svoji dobráckou masku proměnil v hrůzný škleb v okamžiku, kdy zmínil prohlášení polského ministra zahraničí
Szymanskeho, že po atentátu v Paříži žádné uprchlíky Polsko nevezme. Dozvěděli jsme se, že imigranti nejsou německý problém, ale evropský, vezmou si je všichni, jinak nebudou dotace.
   Bezpečnostní expert zmínil, že podobné atentáty a zabíjení páchají v Sýrii často lidé narození v Německu nebo ve Francii, nemělo by se něco změnit? Neměla by se vyměnit tato slaboduchá pseudoelita, která zničila evropské školství, způsobila, že evropské hodnoty jsou nenáviděny samotnými Evropany, patriotismus evropských zemí je vysmíván a degradován, Evropané jsou zbaveni sebeobrany a ponižováni ve svých vlastních městech. Neměli by se otevřít televizní obrazovky inteligentnějším prezentátorům a lidem, kteří jsou schopni plodit ideje a přinášet řešení v současných krizích a ne vést Evropu do katastrof.  

Žádné komentáře: