pátek 12. srpna 2022

robert fico bystrica

Robert Fico ve Švýcarsku a v Bystrici

 Včera ve švýcarském Les Observateurs: "Sankce nefungují, Západ se úplně zbláznil... To Ukrajina, ne Rusko, obstavila tok ropy do střední Evropy", noviny citovaly z projevu Roberta Fica. Poslední příběh tohoto druhu je celkem jasný, Ukrajina odmítla přijmout ruskou platbu za transfer ropy s tím, že to sankce zakazují. V Čechách se tato frapantní blbost ani nemusela maskovat nebo vylhat, protože už není důvod, národ se totiž definitivně proměnil v podivné stádo ovcí, které kromě protiruského bečení ani vlnu nedává. Samozřejmě tradice národa úplně nezhasla, najdou se jedinci nebo kolik jich je, kteří s tímto autodafé nemají nic společného. Odvážní potomci husitů a Masarykovi dědici. Fico, když si najdeme na jeho facebooku inkriminovaný projev v Bánské Bystrici, kromě toho, že je to viditelně úžasný politik, nepřímo též odpověděl na otázku, proč Bondy už před třiceti lety optoval pro slovenské občanství, pravděpodobně dnešní české fašizoidní hrůzy viděl už dávno. Lipavský, Adamová, Fiala, piráti, komedoš Rakušan, zábava proudící z ČT a národ úplně bez vlny... versus Fico. Co tedy Fico řekl v Bánské Bystrici předevčírem?

         Žádné prázdné řeči, ale nepotěšující fakta. Do roku 2020 se slovenská životní úroveň blížila evropskému průměru, dnes klesá a je na 80% evropského průměru. (V Čechách to bude odhadem ještě horší, protože inflace je tu o hodně vyšší než na Slovensku.) Tímto tempem se Slovensko nikdy nepřiblíží životu ve vyspělých zemích. Neschopná vláda, a životní úroveň okamžitě klesá. Ve vládě jednotka neschopnosti Remišová, bez kvalitních lidí v administrativě se Slovensko dál neposune.
      Co se vůbec děje? Vzpomínám na situaci, kdy Slovensko potřebovalo plyn a já jsem  létal po Evropě, jednal jsem s paní Merkelovou a byl jsem u pana Putina, ale musel jsem jít i za tehdejší předsedkyní ukrajinské vlády Timošenkovou, nejenže mě nechala tři hodiny čekat před dveřmi, ale vykašlala se na mě, i když v tom čase Ukrajina měla dost plynu. Slovensku mohli pomoci, ale neudělali to. Když hrozilo, že Ukrajina zamrzne, byl na Slovensko veden velký nátlak, aby Ukrajině pomohlo. Vymysleli jsme zpětný chod plynu. Ukrajinci by nám mohli ruky boskávat, dík našemu plynu nezamrzli. Přišla válka, kterou nikdo nechce, všichni jsme proti používání vojenské síly, na druhé straně to neznamená, aby prezident Zelenský ohrožoval naše zájmy. Co má Slovensko společného s válkou na Ukrajině. Proč Zelenský telefonuje do Bruselu a žádá omezení ruského jaderného paliva? Zelenský velmi dobře ví, co to znamená pro atomové elektrárny na Slovensku, je velmi obtížné se přizpůsobit jadernému palivu z jiného prostředí. Slovenská vláda poslala na Ukrajinu úplně všechno, nesouhlasili jsme s tím. Kdyby jim řekli, darujte Jaslovské Bohunice Ukrajině, udělají to.
      A potom přišlo velké poděkování. Ukrajina vypla ruskou ropu. Nenechte se balamutit novinovými titulky, je to jednoduché, ruská strana zaplatila transit za srpen, Ukrajinci si vymysleli, že to kvůli sankcím nepřijmou a peníze vrátili. Ukrajina zastavila jižní větev ropovodu, která jde na Slovensko, Maďarsko a Česko. Děkujeme vám pane Zelenský, za všechno, co jsme pro vás udělali, za to, jak jsme se starali o vaše lidi. Zelenský ohrožuje ekonomické zájmy Slovenska. Chápeme, že máte problémy, ale nebudete působit problémy Slovákům. Slovnaft je ochoten Ukrajincům za tranzit zaplatit a pak to s Rusy nějak vypořádat. Vládě je to úplně jedno, pan Sulík poví, všechno je v pořádku, buďte klidní. Pokud tato vláda bude pokračovat ve vládnutí, budeme mít obrovské problémy. Slovensko nemá ruskou ropu kvůli sankcím, které samo schválilo. Gratuluji vaší tuposti a sprostotě a držím palce Slovnaftu. Jsme 100% závislí na ruské ropě, něco můžeme dovést z jihu, ale zdaleka to nepokryje potřeby, přejít z těžké ruské ropy na lehkou je technologicky komplikované. Je nutné říct Zelenskému, stačilo to, nebudete nám Slovákům snižovat životní úroveň. Amnesty International vydá zprávu, kerá o něčem hovoří, slovenské noviny píší, že to nebylo korektní. A proč by Amnesty nesmělo publikovat, že ukrajinská vojska využívají civilní objekty, proč to není korektní, když je to pravda? Proč se nesmí psát, že ukrajinská ombudsmanka klamala, když tvrdila, že ruští vojáci znásilňovali, vždyť to nakonec sama doznala. Otevřeme si vlastní oči, jsme suverénní krajina, nejsme vazaly Zelenského.
       Výzva k EU. Stále slyším jen o plánech na pokračování ve válce, jak víc poškodit Rusko, jak přijmout další sankce. Co kdyby EU přišla s plánem na mír, proč EU neřekne, musíme tuto nesmyslnou  válku ukončit. Pokud tam půjdou zbraně, válka bude jen pokračovat.         

Žádné komentáře: