neděle 6. března 2022

orban inteview

Orbán, interview předevčírem

Orbán nikdy nenudí, jeho slova působí jako živá voda v evropskounijní dekadentní márnici. Významný americký intelektuál Rod Dreher v The American Conservative doprovázel Orbánovo interview v maďarském Mandiner rozsáhlým komentářem, interview uvedl slovy "fascinující..". Orbán hovořil o válce a míru, o svých vztazích k Putinovi a Merkelové, o dubnových volbách v Maďarsku a o liberálně demokratické doktríně. Pokud prohraje parlamentní volby, bude to tragické pro evropské národy, je jediným osvíceným v čele evropských států. 

         Podle Orbána se Maďarsko nachází uprostřed střetu hlavních geopolitických hráčů, NATO expandovalo na východ a Rusko se cítí víc a víc ohroženo. Rusové mají dva požadavky, neutrální Ukrajinu a deklaraci NATO, že nikdy Ukrajinu nepřijme. Tyto bezpečnostní garance nebylo Rusku dány a tak se rozhodlo vzít si je zbraněmi. To je geopolitický význam této války. Rusové překreslují bezpečnostní mapu kontinentu, ruská bezpečnostní vize spočívá v neutrálních zónách kolem hranic. Neutralitu Ukrajiny si nevyjednávají diplomatickou cestou, ale vojenskou silou. Maďarsko musí jasně naznačit, že válka není adekvátní prostředek, Maďarsko jednoznačně odsuzuje ty, kteří k němu sahají. Maďarsko v žádném případě nesmí být vtaženo do tohoto konfliktu, obě strany se musí co nejdřív vrátit k jednacímu stolu. Dnes celá Evropa musí pracovat pro mír. 
Byl jste pravidelně v pracovních kontaktech s Putinem. Jaký druh osoby a partnera vyjednávání jste v Putinovi viděl?

      Vždycky dodržel všechno, co bylo dohodnuto, co jsem s ním dohodl, to platilo. Až do posledního okamžiku vztahy mezi Maďarskem a Ruskem byly vybalancované a férové.
EU nasadila na Rusko sankce, Maďarsko pro ně též hlasovalo. Jak se invaze dotkne maďarsko-ruských vztahů?
     Válka vytvořila novou situaci. Nepoužili jsme veto proti sankcím, evropská jednota je nyní velmi důležitá. Pokud jde o bilaterální vztahy, i po válce bude Rusko existovat, i po válce budou existovat maďarské a evropské zájmy. Skončit energetickou spolupráci s Ruskem není dobrým argumentem, zničilo by to evropskou ekonomiku. Bez atomového reaktoru v Pak (budovaného Rusy) bychom museli kupovat víc plynu, náklady rodiny na energii by byly trojnásobné.
       Orbán řekl, že ve funkci ministerského předsedy čelí už třetí válce, intervenci NATO v Kosovu, krymské krizi a současnému konfliktu. Opozice požaduje dodávky zbraní popř. i vojáků na Ukrajinu, Orbán říká, že to dokazuje jejich nezkušenost, každý nezodpovědný výrok lije benzín do ohně a je proti maďarským zájmům. Evropa potřebuje zodpovědnou politiku, bezpečnost a stabilitu. Maďarsko může pomoci Ukrajině vyjednávat s Ruskem, humanitární pomocí a vítá kohokoliv, kdo přichází z Ukrajiny.
        Orbán se domnívá, že se mění role světových velmocí, Čína je téměř světovou nejsilnější ekonomickou i vojenskou mocností. Amerika je v úpadku, zatímco Čína jde nahoru. Maďarsko musí dovedně manévrovat v tomto prostoru, je to komplexní záležitost hraničící s uměním. Maďarsko ví, co to znamení anglosaská dominance, dnes není jasné, co to znamená čínská dominance. Jedno je jasné, Američané požadují, aby svět uznal jejich pozici  vyplývající z morálního práva. Nestačí jim akceptování mocenské reality, potřebují, abychom akceptovali, to co myslí, je správné. Číňané to nepotřebují. V každém případě budou oni rozhodujícím faktorem v příštích desetiletích.  
       K nové německé vládě má Orbán mnoho otázek. Německo se deklarovalo imigrantskou zemí, společnost netvoří jenom muži a ženy, hodlají legalizovat "měkké" drogy, požadují federální Evropu. Maďarsko neví jestli tento program hodlají realizovat jenom v Německu nebo má platit v celé Evropě. Nechtějí být jako my, ale podobně netoužíme ani my po jejich cestě.
Co je špatného na liberálně demokratické doktríně?
        Je to trik. Demokracie je koncept sám o sobě, je to vláda lidu. Tento koncept nemůže být nikým ideologicky usurpován. Na demokracii může vyrůst liberální nebo konzervativní administrativa, křesťanskodemokratická  nebo sociálnědemokratická administrativa. V minulosti neměla nikdy demokracie žádný label, protože demokracie je půdou pro vládní politiku rozdílných ideologií, které vzájemně soutěží. V devadesátých letech liberálové usurpovali demokracii. Dospěli k závěru, že nejde o to vyhrát debatu nad někým, kdo demokraticky může praktikovat lepší politiku, ale zmocnit se celé demokracie. Dnes musíme doznat, že ne všechny demokracie jsou liberální, jenom proto, že něco není liberální, to neznamená, že není demokratické.
         Velcí západní intelektuálové Dreher, Hazony, Fergusson se o Maďarsko velmi zajímají, podle Orbána je to proto, že země je prostorem svobody, a svoboda má velkou přitažlivost. Tito intelektuálové cítí, že zde mohou říkat, co si myslí. V západní liberální hegemonii, která se stala marxistickou, se netoleruje odchylka. Je to rozšířený jev v západním akademickém světě. V Maďarsku vládne pluralismus, tito nešťastní intelektuálové jsou v Maďarsku vítáni. 

Žádné komentáře: