sobota 4. prosince 2021

stredoafricka republika eu

Afrika a EU dnes ráno

Americký slon v beninských novinách. Afrika musí mít velkou budoucnost, v intelektuální kreativitě je bezesporu literatura vrcholem a je překvapující kolik Afričanů se zabývá různými literárními žánry na vysoké úrovni, v Evropě  už jde o symptom pokročilé sklerózy, která si plete "bylo a je". Africké noviny většinou mají lepší úroveň psaní než evropské, nejde jen o kvalitu psaní, ale též o objektivitu fakt, v Evropě ideologické pověry redukují kvalitu. Včera na dobrém informačním serveru Beninwebtv: "Zaměnil Rusko a SSSR..", pokud to dělají vořeši na dejvické radnici, není to až tak velká tragedie, ale beninský server píše o generálovi Austinovi, který kaučuje Pentagonu, v jižní Korei tvrdil, že USA nedovolí proniknutí SSSR na Ukrajinu. Docela vtipné. Ukrajina byla nejbigotnější součástí SSSR. Beninské noviny též referují o ruském jazyku ve Středoafrické republice (SAR), který se má stát na vysokých školách povinným předmětem a doprovázet studenty celé studium, Rusko otevře své vysoké školy středoafrickým studentům. Noviny píší, že rozhodnutí vlády v hlavním městě země nikoho nepopudilo. O to víc to popudilo mainstreamové plátky v EU, např. dnes ráno dlouhý rozklad editorialisty RFI (francouzské mezinárodní rádio), už prý  Obama pohlašoval, že ruština není významná, je o něm známo, že se roky učil francouzsky, ale nezplichtil jednu větu. RFI nabádá prezidenta SAR a bývalého rektora banguiské univerzity Faustin Archange Touadera, aby to nedělal, budoucnost mládeže bude ohrožena. Puškinův jazyk francouzský mainstream dnes uráží. Afrika třicet let komunikuje v simple english a k žádné budoucnosti to nevedlo, konečně nejen na tomto kontinentě. Komunikovat rusky je v mnoha směrech komplikovanější než používání simple english, povzbudí to mozek a o to jde.

         Dnes ráno mrtvičným úderem pro evropskounijní mainstream nebyl ruský jazyk v SAR, ale jiná zpráva z této země, ruská polovojenská organizace Wagner převzala velení batalionu BIT 7, který předtím trénovali evropskounijní kádry. Wagner pomalu stabilizuje situaci v zemi a nastoluje všeobecnou bezpečnost, z tohoto důvodu mají o jeho činnost zájem i jiné africké země. Např. jaká stabilita je v Burkina Faso, kde je francouzská i americká vojenská přítomnost, ale země je pod údery teroru na pokraji rozkladu, dokonce někdy to vzbuzuje pocit, že příčina teroru je u nich. Zahraniční servis EU vydal prohlášení, že BIT 7 aktuálně kontroluje skupina Wagner, která nedodržuje regule EU o transparentnosti nasazení jednotek?! Podle Bruselu je to odporné, ještě v říjnu se příslušníci batalionu chlubili stužkou na klopě o příslušnosti k EUTM, a pár dní po té je převzal Wagner. Moskva brzdí evropské úsilí v Africe. Patron evropské diplomacie Borell v úterý řekl, že příští zasedání ministrů zahraničí EU 13.12. se Wagnerem bude zabývat, Wagner podle něj otvírá cestu ruským společnostem k licencím těžit zlato a diamanty. Borell má  rozumný přístup, všechno tam přece patří světové demokracii, tj. Evropské unii a USA.
        Expert na čínský a ruský vliv v Africe Daniel Munday vysvětluje ve France 24, že Wagner není tak citlivý na lidská práva jako jednotky Evropské unie a proto je údernější. Expert říká, že vojenská skupina Wagner je místními obyvateli lépe pojímána než evropskounijní EUTM, protože dodává obyvatelstvu a vojákům materiál, a hlavně jde do boje se středoafrickými vojáky a sdílí s nimi i stravu, nic takového Evropané nikdy neudělají, konstatuje to i stockholmský International Peace Research Institute. Pak ovšem nejlépe když evropskounijní personál rychle odletí. Munday dodává ve svém rozkladu o situaci v zemi, pokud Evropská unie nasadí sankce, jak je zvykem a skupina Wagner bude nucena opustit zemi, dojde k velké destabilizaci vlády a celé země, navodí to extrémně nebezpečnou situaci v celém regionu. Český ministr určitě pro sankce bude hlasovat!    
                   Středoafrická republika je rozdíraná desetiletí bojem různých ozbrojených skupin a etnik o moc. V dobrých středoafrických centrafrique-presse.info David Koulayom-Masseyo velmi adekvátně mapuje situaci v regionu: "Mali by mělo obětovat doly, aby se osvobodilo od francouzského pokrytectví, které doly a celé nerostné bohatství země považuje za přirozenou francouzskou rezervu. Kde je přítomna Francie a její legie, jako v Mali nebo to bylo v SAR, rostou ozbrojení rebelové jako houby po dešti. A chce se po nás, abychom uvěřili, že je to náhoda. Francie a její předáci by si měli dávat pozor na ústa když mluví o ruských nebo čínských predátorech v Africe, Francouzi udělali a udělají vše, včetně nejhnusnějšího vydírání, aby srazili Afriku na kolena a zajistili si profit. Zloděj je vždycky zloděj, ale přinejmenším Rusové a Číňané zanechají viditelné a oceňované stopy. Co udělala Francie? Nic. Zanechala nám špatný styl vládnutí, nedovolila volit partnery namísto její "pomoci", která se rýmuje s obrovským zadlužením. O obrovském kontinentu o 30 milionech km2 francouzští předáci a francouzský tisk mluví jako o jednom státě, často jako o zaostalé vesnici, které může pomoci pouze Francie a pár milionů každoročně. Zuby nehty si budou přivlastňovat africké bohatství. 57 atomových elektráren závisí na nigerském uranu, který mají dnes téměř zadarmo jako včera ze SAR. Niger je nejchudší zemí světa, proč Francie nikdy Niger neelektrifikovala? Protože SAR a Mali brání macronistické Francii dobře spát, je to znamení, že jsme na správné cestě.."

 

Žádné komentáře: